Leesett a tantusz? Bekattant végre?

Mi az a tantusz? És hová esik le?

Régen otthon általában nem volt telefon. Az ötvenes években csak kapcsolatokkal szerezhettél, de még akkor sem ártott, hogyha megbízható emberke vagy. Aztán már igényelhetett lényegében bárki, ha volt türelme kivárni azt az irdatlan sok évet, amíg bevezetik.
Aztán a helyzet a kilencvenes évekre megváltozott, néhány hónap várakozás után bárki kaphatott telefont, később pedig már szinte azonnal, még részletre is.

Viszont míg nem volt, addig lényegében csak fülkéből telefonálhattunk, a telefon pedig jó ideig telefon érmével, vagyis közkeletű nevén: tantusszal működött.

Eleinte a tantusz annyit ért, amennyibe a telefonálás került. Megvetted a postán az tantuszt, aztán amikor hívtál valakit használhattad. Általában volt mindenkinél egy-kettő. Még a boltban is elfogadták, persze nem kilószám, de ha a pénz közé keveredett nem volt tragédia belőle.
Beléptél a fülkébe, leemelted a kagylót, búgó hang volt, bedobtad a pénzt, elkezdtél tárcsázni.. Kicsengett, majd mikor hallottad, hogy bent a szerkezetben leesett a tantusz a többi pénz közé, akkor nagy eséllyel a másik oldalon végre felvették a telefont.  Ez a leesett a tantusz kifejezés eredete. De van még egy - manapság még többször használt kifejezésünk a telefonnal kapcsolatban, ráadásul pont ebben az értelemben használjuk. Akkor, amikor végre valaki megért valamit. 
Mikor leesett a tantusz, azzal együtt járt egy kattanó hang is ... ez jelezte, hogy sikerült a kapcsolás. Innen jön a bekattan szavunk...

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás
A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...