Káposztás nokedli

Persze ez egy kis csalás, mert még véletlenül sem simán káposztás, van abban minden jó, amit csak egy téli, ilyesmire kiéhezett magyar gyomor óhajt...
Hozzávalók:
2 kanálnyi zsír,
1 szép nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/4 kg füstölt, főtt csülök húsos-zsíros része, vagy más füstölthús
1/4 kg füstölt kolbász
1 jó mokkáskanálnyi őrölt feketebor
2-3 babérlevél
1 teáskanálnyi fűszerpaprika
1 kg savanyú káposzta
1/2 kg liszt
3-4 tojás
tejföl a tetejére
A zsíron megpirítjuk a felszeletelt vöröshagymát, de csak üvegesre. a csülköt, a kolbászt felvágjuk kedvünk szerint darabokra, és mikor a hagyma már jó üveges, akkor rárakjuk. Hozzáadjuk a feketeborsot, a babérlevelet, aztán megkeverjük, belerakjuk a fűszerpaprikát is. Belekeverjük a savanyúkáposztát lazán, aztán ha kell utánfűszerezzük. Lefedve pároljuk.
Addig elkészítjük a nokedlit. A tojásokat egy kis sóval felverjük, hozzáadjuk a lisztet, és annyi vizet, hogy nokedli keménységű legyen. Ami azt jelenti, hogy nem kemény, a masszából a villát-kanalat felemelve a tészta  magától "lefelé törekedjen".
Felrakunk egy edénybe sós vizet forrni, majd a nokedlit beleszaggatjuk. Ha megfőtt akkor jöhet a szűrés, rakjunk egy kis zsiradékot rá, hogy ne tapadjon össze.  
Tálalásnál kerüljön alulra a nokedli, rá a húsos káposzta. Ha pedig szeretik, akkor mehet rá a tejföl.  De van, aki a káposztát és a nokedlit összekeveri.
Különösen jó ízt kap akkor, ha a fűszerpaprikát kihagyjuk belőle, és a már megpárolódott káposztás húst kicsit átpirítjuk. Így magától lesz aranybarna, és egy nagyon finom ízt kap...
Fotó: Ízőrzők, Youtube