Hurka töltelék sütés tepsiben - kihagyva a töltést

Régen, a töltésből kimaradt töltelékkel gyakran megesett...
Ilyenkor, tél fele sokan megennék a hurkát, de elég gyakran pórul jár az ember vásárláskor. Legalábbis nekünk nem mindig sikerül, sőt legtöbbször - nem. 
Vagy ez hiányzik belőle, vagy az, de még véletlenül sem az az íze, amit megszoktunk. 
Így aztán úgy van vele az ember, hogy akkor "elkészítem magam". Ez esetben biztos úgy lesz fűszerezve, ahogy én szeretem.
Nekem a májas hurkához feltétlen fontos alapanyag, fűszer a majoránna, a véresnél pedig a kapormag.  Egy különleges, pikáns ízt ad neki - ahány ház, annyi szokás - én ezt szoktam meg.
Persze van egy csöpp gond: Nincs töltőnk hozzá. De ezzel nem vacakolunk, nem problémázunk, mert a nagyi is úgy csinálta disznóöléskor, hogy aminek már nem jutott bél, nem tudták megtölteni, azt még aznap, frissiben megsütötte tepsiben. 
Ha akkor jó volt, most miért ne lenne?
2 kiló hurka készítéséhez szükséges anyagok:
40 deka tokaszalonna - ez mindig húsos egy kicsit
jó kiló máj
20 dkg tüdő
mehet bele egy lép is, ha gondoljuk
30 dkg rizs
két kávéskanál  bors - lehet fehér, fekete - az íz a lényeg
ha szeretjük mehet bele egy picur szegfűbors is
és 2 evőkanálnyi majoránna
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva, megpirítva 
a pirításhoz 2 evőkanálnyi zsír
4 dkg só
A tokaszalonnát, és a májat nagyobb darabokra szabdalva, a tüdővel, léppel együtt megabáljuk, majd kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, ledaráljuk. 
Az abálólében megfőzzük a rizst. Normálisan nem kellene teljesen megfőzni, mert ott lenne az abálás is, ez a módosítás - ekkor nagyjából puhára főzzük, éppen csak még nem tökéletesre. Aztán leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
Egy nagy tálba rakjuk a ledarált belsőséget, meg a tokaszalonnát, ráöntjük a zsíros vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, rászórjuk egyenletesen a fűszereket, és alaposan összekeverjük, hogy egyenletes legyen. 
Megkóstoljuk, és ha jó, akkor hagyjuk egy kis időt állni hűvös helyen. Nem kell neki sok idő, félóra-egyóra, és mehet a sütőbe.
Egy nagyobb tepsit, vagy  őzgerincformát, esetleg hosszúkás jénait alaposan kizsírozunk hideg zsírral, aztán  belerakjuk a tölteléket, tetejét is lekenjük zsírral, aztán mehet be a sütőbe. 
Ugyanúgy pirulásig sütjük, mint a töltött hurkát - nagyjából 180 fokon. Az első 15-20 percben letakarhatjuk fóliával

Véres hurka
40 deka tokaszalonna 
1-1,2 kg tömlős fűszeres vér - vagy ismerős hentestől szerezzük be
20 dkg tüdő, de nem feltétlen kell
mehet bele egy lép is, ha gondoljuk
30 dkg rizs
két kávéskanál  bors - lehet fehér, fekete - az íz a lényeg
ha szeretjük mehet bele egy picur szegfűbors is
 egy evőkanálnyi majoránna
egy evőkanálnyi őrölt kapormag
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva, megpirítva 
a pirításhoz 2 evőkanálnyi zsír
4 dkg só
Elkészítésének módja ugyanaz, mint a májas hurkáé, és természetesen az adagokat felezni is lehet.
Itt nyilván a fűszeres vért nem kell abálni, mert az már eleve az, viszont felhasználáskor le kell darálni az általunk megabált tokaszalonnával együtt...
Ennél a hurkánál vegyük figyelembe, hogy a vér eleve fűszerezett, ráadásul sós is, a fűszeradagokat csak fokozatosan adjuk hozzá, és egy merész ember kóstolja meg, csak annyit rakjunk bele, amennyi szájízünknek "kell".
Elkészülte után szeletelve esszük.
Fotó: http:www.fortepan/Urbán Tamás