Herőke - se nem fánk, se nem csőröge

A herőke a forgácsfánk egy változata, Herencsény környékén hívják így.
Hozzávalók: 
6-7 tojásnak a sárgája (mérettől függően)
1/2 liter tejföl
1 kávéskanálnyi só
1 evőkanálnyi kristálycukor
3/4 kg liszt
1 kávéskanálnyi szódabikarbóna, vagy sütőpor
olaj a sütéshez, és a kenéshez
porcukor a szóráshoz, tehetünk bele vaníliás cukrot is.
A tojássárgákat kikeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a kristálycukrot, sót,  lisztet, és a sütőport, vagy bikarbónát, aztán szép simára kidolgozzuk.
Deszkára borítjuk, alálisztezve, és kidolgozzuk, cipót csinálunk. Ezt kinyújtjuk tepsinyire, aztán olajjal, vagy olvasztott zsírral átkenjük, és szépen feltekerjük mint a beiglit.  Megnyomjuk a tetejét, és két oldalról felhajtjuk. Picit lenyomjuk, és pihentetjük letakarva félórát. 
Aztán ismét kinyújtjuk, megint tepsinyire, fentről lefele, lentről felfele, balról, jobbról bevele hajtjuk, aztán megint pihentetjük egy fél órácskát. 
Kinyújtjuk a tésztánkat, és derelyevágóval négyzeteket vágunk belőle, és forró olajban gyorsan sütjük. 
Ettől a forró zsiradéktól a herőkék szép kövérek lesznek, olyanok lesznek mint egy kis párna. 
Megsütjük őket forgatva, aztán kiszedés után egyből megszórjuk porcukorral. Van, aki még melegen porcukorba forgatja, így rátapad.
Magában is finom, de lekvárral is jó enni.
Se nem fánk, se nem csőröge, a kettő "keveréke". 
Fotó: Youtube.com