Három világklasszis sportoló egy fotón... - Kik lehetnek?

Egy fantasztikusan tehetséges család egy fotón. Olimpiai bajnok apa, olimpiai bajnok anya, és olimpiai ezüst érmes a lányuk.

Gyarmati Dezső Székely Évával épp a  melbourne-i olimpiáról érkezik haza, mellettük csomagjaik, ők pedig kislányuk, Gyarmati Andrea kezét fogják. 


A férj Gyarmati Dezső Miskolcon született 1927-ben, és 6 évvel ezelőtt, 2013-ban hunyt el. Nemzet Sportolója volt, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, később az MDF országgyűlési képviselője. 
Ökölvívóként kezdte, aztán a vízilabda mellett döntött. 1944-től játszott az első osztályban, eleinte még kapus volt.  Mikor aztán már nem a kapuban állt, megmutathatta kivételes "gólszerző tudományát".  1947-ben a párizsi főiskolai világbajnokságon a 36 magyar gólból 28-at ő szerzett. Részt vett a londoni olimpián, ahol ezüst érmes lett a csapat, Helsinkiben nyertek, és 56-ban is ismételtek. A forradalom után Amerikába távozott, ahonnan 2 év után tért haza. Amnesztiát kapott, de két évre eltiltották, ebben az időben segédmunkásként dolgozott. Aztán már az FTC játékosaként 1960-ban a római olimpián bronzérmes lett, és 1964-ben tagja volt a tokiói olimpiai bajnok csapatnak is. 
Első feleségétől , Székely Évától elvált, második felesége Bara Margit volt, tőle is született egy lánya 1968-ban.  Unokája Hesz Máté vízilabdázó, és Szilágyi Liliána úszó. 

Székely Éva szintén a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok úszó. Mai szemmel nagyon későn, 9 évesen kezdett el sportolni, első magyar bajnokságát 13 évesen nyerte, 1940-ben. Itt ismét megszakadt pályafutása, hisz zsidó származása miatt a háború idején nem sportolhatott.  1945-ben tért vissza. 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnok lett, 4 évvel később, amikor a fotó készült ezüstérmes lett. Számtalan magyar bajnoki cím fűződik a nevéhez. Polgári foglalkozása gyógyszerész. 
Gyarmati Andrea a kép készülte idején 2 éves volt, olimpiai ezüstérmes, Európai bajnok úszó. 100 méter pillangón olimpiai bronzérmes. Három alkalommal volt az év sportolója.  Elvégezte a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet, idővel gyermekgyógyász, ortopéd szakorvos lett, klinikai orvosként dolgozott, utána pedig háziorvosként. 
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!