Hagyományos kocsonya

A kocsonya a magyar konyhában a téli időszak szinte elhagyhatatlan kelléke. Van, aki csak simán, szinte semmi fűszer nélkül szereti, van, aki zöldségesen, van, aki megszórja paprikával, és olyan is, aki még őrölt borsot is tesz rá. És fogyasztáskor akár citromot is csurgat rá.  Szokása válogatja. Ez most egy hagyományos kocsonya minimális fűszerrel, legalábbis a fajtáját illetően.

Hozzávalók:
3,5-4 kg kocsonyahús, csülök, bőr, köröm, de lehet fej, farok, és ha szentségtörők akarunk lenni egy kis hús is annak, aki nem szereti a bőrös-zsíros részt...
2 teljes fej fokhagyma 
1/2 csomag szemes bors
3 evőkanálnyi só
tetejére fűszerpaprika
Nagyon alaposan megtisztítjuk a húst, a hozzávalókat, megmossuk, a csontos részeket csak egy-két darabra vágjuk, a húst, bőrt akkorába, ahogy majd tálalni akarjuk. Ha szőrös a bőr, akkor kicsit perzseljük, majd lekaparjuk. De hagyományos borotvával is le lehet szedni szépen a szálakat. 
A fokhagymát megtisztítjuk, a húsokat felöntjük vízzel, majd lassan felforraljuk, és a habot leszedjük róla, aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, a borsot. Tötyögve addig főzzük, amíg a csontról már le nem válik könnyedén a hús. Akkorára már jó tömény lesz a leve. Ehhez persze idő kell,  ha úgy főzzük, mint a húslevest, akkor 4-5 órába is telik a tökéletes végeredmény, de közben bármi mást csinálhatunk. 
Ha elkészült, akkor a húsokat, bőröket kiszedjük, várunk vele míg meghűl. A lé tetejére papírtörlőt mártunk hirtelen, ez felszívja a fölösleges zsírt. Ezt addig ismételjük, amíg már csak éppen csak hogy "pöttyös" a zsírtól a teteje. 
A kicsontozott, kellően darabolt húsokat a tányér aljába rakjuk, a léből pedig mindegyikre ízlésünknek megfelelő mennyiségű lét szűrünk rá. 
Hideg helyre visszük és legalább néhány órát dermesztjük. Féldermedésében már adagolható rá a nekünk kellő mennyiségű fűszerpaprika. 
Fotó: Youtube/Ízőrzők