Gyümölcskenyér mandulásan

A gyümölcskenyér - főleg kicsit mandulásan egy igazi ünnepi csemege. Ha egy kis csokoládéval bevonjuk - vagy netán marcipánnal, akkor a legünnepibb asztalra is oda lehet tenni, és vékony szeletekben is valami fantasztikus...kiadós sütemény.


Hozzávalók:
10 dkg normál margarin
3 db tojás
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
1 citromnak a reszelt héja
5 dkg aszalt szilva
5 dkg tisztított mandula
5-6 dkg mazsola
ugyanannyi kandírozott citrom,vagy narancshéj
bármilyen aszalvány ami otthon van
kikenéshez liszt és margarin,vagy olaj
Először megtisztítjuk a mandulát, leszedjük forró vízbe mártá után a belső héját, aztán pedig vékonya feldaraboljuk, egy kicsit átpirítjuk edényben, serpenyőben.
A tojás sárgáját, fehérjét külön használjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, aztán mikor már kifehéredett szinte, akkor adhatjuk hozzá a lágy margarint, majd a citromnak a héját is.
A lisztet összevegyítjük a sütőporral, mehetnek bele a manduladarabok, mazsola mosás után, a kandírozott gyümölcshéj, a felaprózott aszalt gyümölcsök. Van, aki apróra darabolt csokoládét is rak bele, nagyon finom. Összekeverjük
Felverjük a tojásfehérjét, hogy kemény legyen. Aztán apránként adjuk a tojás sárgájához, közben adagoljuk a lisztes-gyümölcsös keveréket is. A tojáshabot nem keverjük bele, hanem átforgatjuk. 
A kikent, liszttel szórt őzgerincbe rakjuk, elsimítjuk, és előmelegített sütőben nagyjából negyven perc alatt 180 fokon megsütjük. Végén ellenőrizzük, hogy jó-e. 
Ha nincs őzgerincforma, akkor akár tepsiben is süthető, tepsi méretéhez igazodva változtatva az adagot. Olyanba, amiben piskótát szoktunk készíteni dupla mennyiség kell. Tetejét akár marcipánnal is végigkenhetjük.

Igazán finom, ünnepi sütemény - de nem csak ünnepnapokra.
Fotó: Youtube/Ízőrzők