Felismered kik ők?

Ők egy olyan cím 2005-ös tulajdonosai, amit 2000. augusztus 22. óta adnak át azoknak a színészeknek, akik színészkollégáik szerint is kimagaslót nyújtanak. 


Vannak persze kitételek is a Nemzet Színésze titulus elnyerésére.  A színpadon, filmeken kiemelkedő teljesítményt kell nyújtania, be kell töltenie a díj elnyerésekor a 62. életévét, vagy 40 évet kell a színészi pályán tölteni, vagy pedig 20 évadban legalább egy szerepben fel kell lépnie a Nemzeti Színházban.  Nyilván ezek között ott szerepelnek a vidéki Nemzeti Színházak is.  És csak azok kaphatják, akiknek legalább Jászai Mari-díjuk, vagy Kossuth-díjuk van. 
Egy időben 12 Nemzet Színészünk van, ők életük végéig viselik ezt a címet, és havi 630 ezer forint juttatást kapnak ezzel összefüggésben. 
Ugyan első alkalommal  hivatalos helyről jött a kinevezés, hisz még nem voltak Nemzet Művészei, akik megválasztották volna az új tagot, az első halálozás után már a többi, ezzel a címmel kitüntetett művész választ új tagot, pontosabban javaslatot tesz, hogy kit tüntessenek ki ezzel a címmel. 
A fotón a 2006-ös felállás: Psota Irén, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Törőcsik Mari, Garas Dezső Zenthe Ferenc, Kállai Ferenc, Avar István,  Agárdy Gábor és Raksányi Gellért látható.
A jelenlegi tagok pedig:  Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza, Törőcsik Mari...Fotó: MTI fotó