A kiskakas gyémánt félkrajcárja - Ez volt az első mese rajzfilm

Macskássy Gyula, és Fekete Edit rendezésében és tervezésében készült ez a csodálatos, kézi rajzos technikával készült mesefilm: A kiskakas gyémánt félkrajcárja...

1951-ben mutatták be az első magyar meserajzfilmet, mely ráadásul színes is volt - a legendás Macskássy Gyula, és Fekete Edit rendezésében. Vagyis a figurákat részint ők tervezték, de a tervezők közt ott volt Csernák Tibor, és Várnai György is. Ők voltak az elsők, a magyar magyar animátorok nagy elődjei.

Érdekesség, hogy a rajzolók között már ott a következő nagy rajzfilmrendező generáció egy-egy alkotója, mint például Dargay Attila, vagy Cseh András.

Akkoriban jöttek rá, hogy a rajzfilm nagyon jó kifejezési mód olyan dolgok kifejezésére, amik a valóságban nem történhetnek meg. 

A történetet Tóth Eszter írta, az ő költeménye alapján készült a forgatókönyv, zenéjét pedig a korszak nagy zeneszerzője, Ránki György szerezte. Még nem televíziós meseként készült, hisz még akkoriban a próbaadások sem kezdődtek meg, hanem mozifilmnek készült. Méghozzá kísérőfilmként, ami azt jelenti, hogy amikor a Gyöngyvirágtól lombhullástól c. természeti filmet nézte meg valaki a moziban, akkor előtte ezt vetítették. 

Magyarországon animációs filmet már az 1910-es években is készítettek, de mese témájút majd csak innentől. 
Ezt a kis 15 perces filmet egy évig rajzolták, egyszerre harmincan, és összesen 650 ezer forintba került, ami akkoriban hatalmas pénz volt,  650 átlagfizetés összege. 
Magát a történetet minden volt óvodás ismeri, legalábbis a régiek biztos, és ha más nem is maradt meg benne, de a kiskakas mondása: Szívd fel begyem ezt a sok pénzt! - az biztos. 
A szereposztásnál is észrevehető a takarékosság, összesen három ismert, elismert színészt kértek fel a feladatra.
A Kiskakast, a Királylányt, és az Öregasszonyt (a kiskakas gazdasszonyát) is Vay Ilus alakította.
A Király, és Burkus királyfi is Rajz János volt, vagyis a hangja, a királyi dobosnak, és a poroszlónak a hangját pedig Siménfalvy Sándor kölcsönözte....
Fotó: Macskássy Gyula, Fekete Edit - https://vimeo.com/142803284
A kiskakas gyémánt félkrajcárja az első magyar rajzfilm jelenete
A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...