Ez lett minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje

Egy animációs film, amin nem fogott az idő vasfoga. A Vuk - 2 év múlva ünnepli 40. születésnapját, de nem látszik rajta a kora. 

Fekete István azonos című regényéből készítette Dargay Attila, a forgatókönyvet is ő írta Tarbay Ede segédletével, zenéjét pedig Wolf Péter szerezte. Wolf Péter, akinek kislánya énekelte fel az egyik verzióját a főcímdalnak. 
Főszereplője egy kis róka Vuk, aki elveszti szüleit, családját, és egy idős rokon róka segít neki, tanítgatja, okosítja, jó vadásszá neveli. Megtanulja mellette a szeretetet, a lemondást, azt, hogy kell vadászni, élelmet szerezni, kijátszani a vadászt, hol talál élelmet. Mindent, amire egy rókának az ember ellenében szüksége van. 
Megjelenése óta a Vuk lett az egyik legnépszerűbb rajzfilm, immár klasszikussá vált. Minden figurája - a legkisebb szereplőket - végtelenül kidolgozott, mindenki egy külön egyéniség. 
A rajzok már nem voltak mindenki számára ismeretlenek, hisz jóval a rajzfilm készítés előtt már megjelentek a Füles rejtvényújságban, még 1972-ben.  Végül a film 8-9 évvel később készült, és mostani áron számolva 700 millió forintba került. 
A dalszöveget Szenes Iván írta, a sorozat főcímdalát Maros Gábor énekelte. A sorozat összes szerepére már ismert, kiváló színészeket kértek fel. 
A narrátor Bitskey Tibor volt, a kölyök Vuk, és az összes kis róka Pogány Judit, a már felcseperedett rókafiú pedig Gyabronka József volt. Vuk nagybátyja, a bölcs, szerető Karak Csákányi László, Íny, Vuk anyja Földi Teri, Kag pedig, aki az apja, Szabó Gyula volt. 
Vuk párja Csele - Kútvölgyi Erzsébet kölcsönözte hangját, a Simabőrű Koltai Róber, Vahúr, a vadászkutya Szabó Sándor volt. De szerepelt a sorozatban Haumann Péter, Maros Gábor, Bodrogi Gyula, Márton András, Benedek Miklós, Czigány Judit, Szabó Gyula, Horváth Gyula, Verebély Iván, Zenthe Ferenc, Cserhalmi György...
Érdekesség, hogy az 1981-ben felénekelt, és megjelent Vuk c. kislemez platinalemez lett, Wolf Kati még 7 évesen énekelte fel, és már elsőre sikerült. A dal, pontosabban a lemez akkor platinalemez lett.  A lemez másik oldalán Ullmann Mónika énekelte el nekünk a Moncsicsit.

Fotó: gyerekTV.com,nadasdyfilmszinhaz.hu,mesekep.online