Egy nagy rendező a Nemzeti Színház művészei között...

Kiket ismersz fel közülük?

A rendező Kazimir  Károly , Budapesten született 1928. április 19-én, és 1999. december 10-én hunyt el. Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színházrendező volt, egyedi stílusú, úttörőnek számító rendező, színházigazgató, főiskolai tanár. 
Lehotay Árpd színiiskoláját végezte el, pályája első 3 éve a színészetről szólt, aztán 1948-ban felvették a Főiskolára, amit végül 1953-ban végzett el, diplomás rendező lett.
Először a Nemzeti Színházban dolgozott, aztán a miskoli Nemzeti következett, majd a Petőfi Színház, Vígszínház. Ő alapította a Körszínházat 1958-ban, következő évtől pedig már tanított a Főiskolán. Jóval később a nyolcvanas évek végén három évig rektor is volt. 
1961-től dolgozott a Tháliában, először főrendezőként, aztán igazgató - főrendezőként - egészen 1991-ig, amikor betegssége miatt volt kénytelen abbahagyni hivatását. 
Még Miskolcon rendezte a Légy jó mindhaláligot, az Antigonét, Mandragora-t, a Leányvásárt, Liliomot. 
Olyan emlékezetes rendezések voltak a háta mögött, mint az Énekek éneke, a Kalevala, Az Ezeregyéjszaka meséi, Rámájana, Gilgames-eposz...,vagy épp Örkény Tótékja, vagy Boccaccio Dekameronja.
Írt is, még életében 8 könyve jelent meg. Felesége Takács Marika tévébemondó volt.
A fotó az 1983-84-es évadban készült a Thália Színházban, és a Nemzeti Színház művészeinek körében látható.
A fotón ott van Bitskey Tibor, Nagy Gábor, Kozák András... Folytatod a sort?
Fotó: Stefan2001.blogspot.com/Bács Juli

Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!