Bár lassan 80 évesek, népszerűségük mai napig töretlen

Volt egy sorozat - eredetileg a mozikban, az is Amerikában, ami amint megjelent nálunk - itt is hatalmas siker lett. A sorozat alkotói William Hanna és Joseph Barbera, ők találták ezt a két jópofa figurát a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió berkein belül.


Óriási népszerűségre tettek szert, mai napig szinte nincs olyan gyermek, aki ne ismerné őket. Ami bizony nagy szó, mert az első epizódok még 1940-ben készültek el. 
Ez egy igazi filmvígjáték, amin dőlni lehet sokszor a nevetéstől. 
Van egy macska, és egy egér, akik alapvetően nem állják egymást, megpróbálnak egymás alá tenni, amikor csak lehet, de van olyan is, amikor kényszerből együttműködnek. 

Összesen 114 rész készült belőle, először még Hollywoodban, aztán bezárták az animációs részleget, ezért befejezték a sorozatot. Aztán 1960-ban úgy döntöttek, hogy mégis folytatják, ezt viszont - érdekesség - nem Amerikában készítették el, a következő 13 rész Csehszlovákiában készült Gene Deitch kezei alatt.  Hogy az amerikai hidegháborús szellemben elfogadják a csehszlovák zeneszerzőt, Stepan Konicek-et, ezért angolosították nevét, így lett belőle Steven Konichek. 

A 13 rész után ismét visszaköltöztek Hollywoodba, és 1967-ig a sorozat végéig ott is maradtak. 

Aztán készültek még új részek az eredeti rendezőknek köszönhetően. 

Eredeti neve a két jómadárnak Jasper és Jinx lett volna, a sorozat producerének ötlete volt, többször így is szólítják a sorozatban a macskát: Jasper...
A sorozatot aztán több tévécsatorna is cenzúrázta, volt, mikor rasszistának mondták ki, volt, hogy erőszakosnak, az sem tetszett, amikor a macska dohányzott.  És néha bizony nagyon elharapóznak az indulatok. 
De az biztos, hogy az epizódok sugárzása öröm volt a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Ez a sorozat sem igényelt különösebb szinkront, de például Németországban rímes narrátor szöveggel sugározták a sorozatot, ami igencsak humorosra sikeredett. 
Hogy nálunk pontosan mikor adta a Televízió - igazából nem nagyon van róla adat, de nagy eséllyel még 1986 előtt, mert ekkor már megjelent róla egy képregény-sorozat  is a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában. 
Fotó: A fájl az angol Wikipediából származik. Az eredetije a File: TomandJerry Title Dardc.jpg lapon található.
Tom-Jerry-11_web flickr.com,  tom-and-jerry-1 monokacma Flickr.com