Azt tudod, hogy mi volt a "Piros cédula"?


Nem a futball piros lapjára gondolok: piros cédulára - ez volt a hivatalos neve.
Régen más világ volt, az egészségügy is másképp dolgozott. 
Akkoriban - még kellő ismeretek híján - nem lehetett cél a megelőzés, hanem inkább a kezelésre, és a továbbterjedés megakadályozására helyezték a hangsúlyt. 
Fertőző betegségek mindig voltak, de védőoltások viszont még csak kevés esetben, ráadásul mivel drágának bizonyultak, ezért csak a tehetősek vehették meg maguknak, vagy gyermekeiknek.
Viszont az nyilvánvaló volt, - elég gyorsan rájöttek erre - hogy a fertőző betegség terjedését valamilyen módon meg kell akadályozni. 
Azt ekkor már tudtak - legalábbis általában -  hogy a gyakori kézmosás, és fertőtlenítés ebben sokat segíthet, de attól még a beteggel tartózkodók simán kivihették a bacikat lakáson kívülre.
Ezért már nagyon régen behozták azt a rendeletet, miszerint azt a lakást, melyben súlyos betegséget kaphat el az ember - piros cédulával kell jelölni. 
A cédulán pedig jelezni kell a tiltás okát - miért nem tarthatnak kapcsolatot a bent lévőkkel  - és azt is, hogy mi a következménye annak, ha azt megszegik. 
Bejárása csak az ott lakóknak, és a beteg kezelőinek, az orvosnak, és a nővérnek volt ekkor.
Eleinte a hívatlan látogatók is karanténba kerültek (emlékszel a Váratlan utazás Karantén című részére? ), később bevésődött a köztudatba, hogyha piros papírt láttak a külső, bejárati ajtón, akkor tudták - ez tilos övezet, halálos betegséget kaphatnának el.
Még a betegnek gyógyulása után is sokszor ellenőrzésekre kellett járnia, és csak többszöri negatív lelet után "szabadulhatott fel". 
A közösséget pedig, ahol előfordult a kór, ahová a megbetegedett addig járt, vagy megfigyelték, vagy pedig védőoltásban részesítették.
Ha valaki nem tartotta be az előírásokat, az pedig szabálysértést követett el, ami ugye pénzbüntetéssel sújtható. 
Manapság Magyarországon már nem használnak "Piros cédulát" - pusztán azért, mert nincs rá szükség. 
Még ha néha valaki el is kap fertőző betegséget, a legtöbb súlyos kór ellen már kicsi korban védelmet kapnak a csöppségek, így a járványos terjedés lényegében kizárható. 
Igaz, hogy vannak veszélyei egy védőoltásnak, ám töredéke a megbetegedésének, tehát nem jó vele játszani.... 
Hisz nem árt tudni, hogy 60-70-80 éve bizony egy himlőbe, egy kanyaróba, vagy szamárköhögésbe is bele lehetett halni.
És bizony most is bele lehet - ha nem kapja meg a gyermek a kötelező oltásokat...
Fotó: Göcseji Múzeum, 8800.hu

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...