A vonattetőn hasaltak keresztbe A háború utáni időben 1945-ben hatalmas éhínséggel küzdött az ország. És nem csak az éhezéssel, hanem a hideggel is szembe kellett nézni. 
A parasztság valamivel jobb helyzetben volt, hisz közel volt az élelemhez, a városiak azonban az éhhalál szélén álltak. És az idő teltével nem hogy javult volna, hanem rosszabbodott a helyzet.
Egy pesti felnőtt élelmiszer fejadagja nagyjából 500 kalóriát tett ki, és az újjáépítésben részt vevő, kifejezetten nehéz fizikai munkát végzők fejadagja is 1000 kalória körül mozgott. Nem csoda, ha akkoriban nem volt kövér ember. 
1945-ben egy átlagember napi kenyér adagja mindössze 15 dkg volt, ehhez jutott még napi nagyjából 1-2 dkg cukor, és valamivel több, mint napi 1 dkg zsír. Ráadásul még az sem volt biztos, hogy lesz ennyi, hisz sorban kellett állni érte. Ha jutott jutott, ha nem, akkor meg így jártak. Ebből az adagból nyilvánvaló volt, hogy nem lehetett megélni, valamit tenni kellett.
Két variáció volt. 
Vagy a városba jövő parasztoktól próbálják meg pluszban beszerezni az árut, vagy pedig kimennek saját maguk falura, tanyára, és úgy szereznek egy kis pluszélelmet. 
Összeszedték értékeiket, és apránként élelemre cserélték.
Sokan gyalogosan mentek ki a környező településekre, aki meg tehette, az vonaton utazott. Akinek pénze volt, az rendesen a fülkékben, akinek nem volt, az pedig a vonattetőn, vagy például a vonat lépcsőjén lógott, vagy üldögélt.
Aztán felpakolva, zsákkal, szatyrokkal, kosárral terhesen, mezítláb utazva a nagy hidegben (2. fotó) cipelték haza a néhány napi élelmet.

Ekkoriban az előző időszakhoz képest még a fizetések is visszaestek. Minimum felére, de sok helyen nagyjából nyolcadával fizettek kevesebbet, mint az 1939. előtti időkben. Az életszínvonaluk a tizedére esett vissza. Ezt ismerték fel az önkormányzatok, és megnyitották a népkonyhákat. 

S hogy valamit enyhítsenek a bajokon - nemzetközi segélyszervezetek is osztottak élelmiszert, ruhaneműt, és gyógyszert.
Így indult meg az újjáépítés a romokon.
 Fotó: MTI/Sulinet tudásbázis, MTI


Megjegyzések