A Gusztáv filmekre emlékszel?


1966-ban láthattuk először a főszereplőt, legalábbis a róla szóló sorozatban. 
Mert hogy már előtte is már megismerhettük, mégpedig Nepp József két rajzfilmjében, a Szenvedélyben, ami 1961-es, és a Holnaptól kezdve c. filmben, amit 1963-ban rendezett.
 Ezek a filmek - mint maga a sorozat is - nem televízióra készültek, hanem még mozis vetítésre.
A sorozat főszereplője Gusztáv, egy igazi kisember, apró-cseprő problémákkal, hétköznapi ügyekkel. 
Az epizódokban minden olyan dolog megtörténik vele, ami egy átlagemberrel megtörténhet. 
Olyan "nagy ügyek", mint hogy egy legyet akar elfogni, vagy vásárol kétbalkezesen a boltban, aztán macskatartó lesz, de volt olyan rész is, amikor feleséget keres.  
Direkt afféle figurát terveztek, és olyan tulajdonságokkal ruházták fel, hogy könnyű legyen a nézőnek azonosulni vele. 
A főszereplő az egyik alkotójának, egyben írójának - Dargay Attila keresztapjának nevét kapta. 
 Viszont az a verzió is elterjedt, hogy véletlenszerűen választották ki. Eldöntötték, hogy kinyitnak egy telefonkönyvet, és amire ráböknek, az lesz a név. 
Gusztáv alakját hármasban, Nepp József, Dargay Attila, és Jankovics Marcell együtt találta ki. 
Bár sokat nem beszélt a sorozatban, ahol meg kellett szólalnia, ott Alfonzó hangján tette meg (Később Gálvölgyi János)
Mivel sok beszéd nem volt benne, gesztusok, zajok által értették meg a történteket, ezért nem volt akadálya a külföldi forgalmazásnak.  Így eljutott Európa több országába, de még Új-Zélandon is ismert figura lett. 
A rajzfilmmel valójában az örök kisembert figurázták ki, állították górcső alá. Tulajdonképpen azt akarták, hogy észrevegyük hibáinkat, és saját magunkon nevessünk egyet...
Öt évad alatt összesen 120 epizód készült belőle - egyenként 4-5 percesek voltak a részek, amelyek rémájuk miatt mai napig élvezhető kisfilmek.

Fotó: Készítette: Írta: Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell, rendezte: Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell, zeneszerző: Deák Tamás, vágó: Hap Magda - https://www.youtube.com/watch?v=Y0OS8gbAf3A, filmkocka, https://hu.wikipedia.org/w/index.php?curid=1001706

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...