1974-ben tűntek fel az Eurovíziós Dalfesztiválon -Waterloo című számukkal


Meghatározói voltak a hetvenes évek könnyűzenei életének.

1972-ben alakultak, tagjai Agnetha Fältskong (Anna), Björn Ulvaenus, Benny Andersson, és Anni-Frid Lyngstad (Frida)

Igazán népszerűvé az 1974-es Ezróvíziós Dalfesztiválon váltak, mikor megnyerték azt Waterloo számukkal. Innentől aztán pályájuk töretlen volt. 
Olyan slágereket köszönhetünk nekik, mint a Money, Money, Dancing Queen, Mamma Mia, S.O.S.... 
Az Abba nevet menedzserük, Stig Anderson hozta a tagok személynevének első betűjéből. Kiváló választás volt, hisz rövid, könnyen megjegyezhető, és bármely nyelven könnyen kimondható. A név védett, úgyhogy soha többet más nem használhatja ezt a nevet. 
Pályafutásuk alatt 100 daluk jelent meg, és 400 milliónál több lemezt adtak el. 
Találkozásuk idején mindannyian ismert zenészek voltak, a lányok magánkarriert építgettek, a fiúk pedig együttesben játszottak. 
Időről-időre mind jobban kialakult az a hangzásvilág, amit ma ABBA muzsikaként ismerünk, hangulatos, érzelmes zenei világuk, bár a kritikusok erősen kritizálták őket akkoriban. Ám zenéjük kiállta a próbált, ennyi idő után is még mindig hallgathatóak, jelenleg is komoly rajongótáborral rendelkeznek. 
Nevükhöz fűződik az első videóklip, ami mai szemmel nézve rém egyszerű, de akkor is az első volt.  
Korukat megelőző fellépőruháik, megjelenésük még érdekesebbé tette őket. Érdekesség, hogy sok országban jóval népszerűbbek voltak, mint saját hazájukban. 
Björn és Agnetha már 1971-ben, Benny és Frida pedig 1978-ban házasodtak össze.  Idővel viszont házasságuk megromlott, és mind a két pár elvált. A nézeteltérések miatt megromlott az együttes kapcsolata, így 1982-ben úgy döntöttek, hogy egy kis szünetet tartanak. Ez a szünet aztán több évtizedesre sikerült....
Fotó: Készítette: AVRO - Beeld En Geluid Wiki - Gallerie: Toppop 1974, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17768822, Wikipédia, Wikimedia,https://lh3.googleusercontent.com/-IGqWgp1k5bg/XcKkFLgVxoI/AAAAAAAAMYE/pSyLnT0zCF0OmA46scvAiF55T-rhpjWMQCLcBGAsYHQ/h120/Popgroep_ABBA_aangekomen_op_vliegveld_Zestienhoven_Rotterdam_v.l.n.r._Bj%25C3%25B6rn_U%25E2%2580%25A6%252C_Bestanddeelnr_930-5073.jpg, https://lh3.googleusercontent.com/-
QdYxGL-PpKg/XcKkVW4_1lI/AAAAAAAAMYM/WKQxmqSafRcj38sWXXp4H8Kk2VkSAP4HACLcBGAsYHQ/h120/ABBA_-
_TopPop_1974_1.png.
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!