Botrányos zenekari verseny és az Illés együttes "esete" - 1963...


1963-ban a fővárosi KISZ-Bizottság amatőr zenekari versenyt hirdetett, pop-beat kategóriában.  Több selejtező is volt, végül a Sportcsarnokban rendezett döntőn több, akkor már a fiatalság körében ismert zenekar is fellépett, és a végén az egészből egy botrány kerekedett.  

A közönség mind jobban élvezte az egészet, idővel elkezdtek dobálózni. Repült bakancs, paradicsom, tojás, répa, ami éppen kéznél volt. Fütyültek, sikítoztak.  Megvalósult az, amit addig elrettentésként mutattak be a televízióban - hogy viselkedik a nyugati fiatalság egy koncert alkalmával.  Ment az őrjöngés rendesen, és mivel az egyik legkedveltebb zenekar volt a fellépők között az Illés, ezért aztán innentől kezdve egy évig semmilyen KISZ-rendezvényen nem léphettek fel. 
Fellépett az Omega, Koncz Zsuzsa, Metró.. Mindenki rátett egy lapáttal. Fokozta a problémát, hogy meghívták a koncertre a Benkó D.B.-et is, csak hát őket a fiatalság nem igazán szerette, úgyhogy kaptak ők is a tojásból rendesen. 
A lényeg, hogy egy ideig az ment, hogy a zenekarok tehetnek a közönség viselkedéséről. 
A főkolompos :) Illés zenekar amúgy családi együttesként alakult még 1957-ban. Ekkoriban az volt a szokás, hogy a család nevét választotta a zenekar.  Klubokban léptek fel, bulikon, egy idő után aztán a Műszaki Egyetem zenekara lettek. Az akkori tagok közül majd mindenki ott tanult. 
A már említett, botrányos Sportcsarnokbeli fesztiválon aranyérmesek lettek. A nagypolitika viszont ferde szemmel nézett rájuk, egy bizottsági ülésen még a zenekar feloszlatásának a gondolatával is foglalkoztak... 
1965-ben viszont gondok adódtak, eddigre már többen befejezték tanulmányaikat, új emberek kellettek. Ekkor hívták a csapathoz Szörényi Leventét, ő hozta magával Szabolcsot is. Aztán jött Bródy János. És kialakult az az Illés csapat, akikre már Illés Együttesként emlékszünk. Elkezdődött a csapat 1965-től 1973-ig tartó legendás időszaka...

Fotó: recorder.blog.hu, Fortepan/Kotnyek Antal