Tudtad, hogy a piros is gyász szín volt egy időben?

Bár manapság a feketére gondolunk úgy, mint a gyász, a szomorúság, a veszteség kifejezése, ez azért koronként változó volt.

A vörös szín eredetileg a déli országokban volt használatos, ott a dózse, és a pápa gyász színe volt. Ám az erőszakos halállal haltak jelzésére használták. A katonákat egy időben vörös egyenruhájukban temették el, de Kalotaszeg környékén, és Gömörben - de a nógrádi falvakban is szokás volt, hogy a kisgyermekét gyászoló édesanya vörös kendőt hordott. Ha hajadon, vagy fiatalasszony hunyt el, akkor vörössel hímzett nagyünneplőben került koporsóba, és ravatalán a szőttesek is pirosak voltak. 
Régen még a gyászhoz hozzátartozott a csuklya is, ezt férfiak, nők is egyaránt hordták. Később a nők helyette leplet viseltek, ez egy nagy, fehér kendő, amivel teljesen beburkolták fejüket - annyira, hogy szinte csak a szem és az orr látszott ki. 
Hosszú ideig a fehér volt a gyász szín, nem véletlenül, hisz ez a tisztaság, ártatlanság jele. Bár idővel nálunk a fekete szín terjedt el, egyes területeken, például Fejér megyében, és a többi déli, és nyugat-dunántúli területeken még a múlt százat második felében is használták.
Szokás volt, hogy ahogy idősödött az asszony, a fiatalon felvett színes ruhákat letette, és helyette tiszta fehérbe öltöztek. A fiatalasszonyok főkötője is fehér volt gyász idején, és lényegében minden kiegészítő. Sőt, a férfiak is így jártak, egyedül a kalapjuk volt fekete. 
Manapság ez a fajta gyász már csak Torockó környékén él. 
Idővel a festetlen fehér szín sötétedni kezdett, egy idő után a férfiakat már szürkében temették. Gyász színnek, szomorú színnek tartották a szürkét, kéket, barnát, ezeket hétköznapi viseletben nemigen hordták. 
Viszont a kéket nem annyira ruházkodásra használták, inkább a fiatal férfiak koporsóját burkolták vele. 
Viszont már ekkor is a kék ünneplő ruhának számított, ezért a férfiak temetésre sokszor ezt a színt használták, vagy a feketét, ami - mint manapság is - ünnepi szín is. 
Apránként így alakult át a színhasználat, idővel a fekete lett a hozzátartozóik elvesztését siratók viselete.  Kiegészítve fehér ruhadarabokkal, mint például a fehér ing, vagy blúz, nem tudatosan - de mégis utalva a régi hagyományokra.
Fotó: Pinterest.com

Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!