Tudtad, hogy népviseletben is volt mini...?

Sőt! Nem csak volt, hanem van is.


És bizony épp akkor rövidült, amikor a divatirányzat ez volt.
Akkoriban, amikor a női szoknyák elkezdtek rövidülni - a háború utáni időszak - egyes falvakban, az Ipolyságban, és Alsó-Garam mentén lévő hat faluban a női szoknya népviselet is rövidülni kezdett. 
Ennek a hat falunak a viseletét nevezték el összefoglalóan kurta szoknyának.
Úgy gondolnánk, hogy a népviselet egy állandó valami - pedig minden kor nyomot hagy rajta.
A lányok, asszonyok örömmel vették a változást, hisz így egy kicsit többet megmutathattak magukból, és persze a korszakhoz jobban illő - nem annyira "ódivatú" viseletet hordhattak ünneplősen is.
 Hat dél-szlovákiai magyar falu viselete - de manapság már máshol is fellelhető a megrövidült parasztszoknya. 
Régen jóval hosszabb volt a paraszti viselet, a szoknyát mindig rövidítették egy kicsit, hogy csinosabbak legyenek. 
Úgy mondják, hogy ezek a szoknyák virágra vannak szabva. Felső része sima, jobban test vonalát követő, alsó része pedig erősen fodrozott, harmonika szerűen beráncolva.  Érdekesség, hogy egy szoknya jókora anyagból, 4 méteresből készül, ha két ráncos részt raknak rá, akkor nyilván ennek a duplájából... 
Ezen a vidéken a menyasszonyi ruha is rövid, kurta szoknyás volt.  Ezt aztán - ha tehetősebbek voltak, akkor varratták, ha szegényebbek, vagy sok lány volt a háznál, akkor otthon készítették. És ha valaki olyan faluba ment férjhez, ahol nem hordták a rövid szoknyát, akkor nem vitte magával ezt a viseletet, hanem megpróbált a szerint öltözni, ahogy ott szokás volt. Ez az oka annak, hogy nem terjedt tovább a viselet. 
Minél gazdagabb volt a lány, annál több alsószoknyája volt. De a legtöbb 13 volt, ennél többet nem igen hordtak, mert a pufándli (csípővánkos, fargonya, fardagály, puffantó) lelapult, lapos lett volna a szoknya. A pufándli egy lényegében feltekert, hurka kinézetű anyag, amit a csípőre kötöttek, hogy szépen megemelje a szoknyát, attól lett olyan széles, szép esésű, kiálló.
A lényeg, hogy nem igaz hogy a parasztlányok-asszonyok nem akartak haladni a korral, voltak területek, melyeknek viselete jelzi - tudták ő is mi a divat. Viszont falun külsőségben mindig is visszafogottabbak voltak, és vallásosabbak is, mint a városiak - ezért sok helyütt ünneplő ruhánál mai napig ragaszkodnak a hagyományokhoz, a  legalább térdig érő ünneplő ruhához. 
Fotó: polgarokhaza.hu

Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!