Tudtad, hogy 75 éve tilos volt a hús az éttermekben?75 évvel ezelőtt, a háború utolsó szakaszában a magyar kormány hozott egy különös  rendeletet, ami furcsának tűnik, de valójában nagyon is logikus lépés volt. 
Ezen a napon, pontosan ettől a naptól kormányrendelet tiltotta meg az I. és II. osztályú vendéglőknek hús felszolgálását, kivétel voltak ez alól a III. és IV. osztályú éttermek, ahol egyedül főtt marhahúst, és gulyást főzhettek. Nyilván nem a legnemesebb részekből.
Ez az év időjárás szempontjából jó év volt, így a mezőgazdaság jól termelt, sőt egyenesen rekordterméssel büszkélkedtek. Csak az év vége felé ért ide a háború, onnantól viszont kezdett nyilvánvaló lenni, hogy az egésznek mi lesz a vége. 
Ekkor már jegyrendszer volt, és bár tiltották a felvásárlást, az "Isten adta nép" nyilván próbált készletet felhalmozni magának, készülve a még ínségesebb időszakra. Így aztán tartós élelmiszerek, és hüvelyesek álltak a kamra polcán tömegesen.  És mivel ezeket a dolgokat már szabályosan nem lehetett beszerezni olyan mennyiségben, hogy raktárak "képezzenek" belőle, ezért ezeket a cikkeket a feketepiacon vásárolták meg, így biztosítva annak virágzását. És mivel mindenki tartott a háború kimenetelétől, és nem tudta, mit hoz a holnap, az emberek elkezdtek a "mának élni". Költötték ami van. Karácsonyra kifosztották minden árust, óriási bevásárlás volt, mintha nem is harci időszakot élnénk. Ebben persze a kereskedők is ludasok voltak, hisz jobb pénz csinálni az árukészletből, mint hogy az esetlegesen megszálló oroszok kezébe kerüljön a készlet. 
Ezzel egy időben a vendéglők is hatalmas forgalmat bonyolítottak le, és nem igazán húsmentes ételekből. 
Ekkor már el volt rendelve az állatok kényszervágása, hisz egyrészt nem akarták, hogy a megszálló csapatok  kezére kerüljenek, másrészt az állatok rengeteg gabonát ettek, és azzal arányosan viszonylag kevés tápanyagot termeltek. Úgy gondolták, hogy ésszerűbb ezt a gabonát inkább a lakosság élelmezésére fordítani.  A kényszervágott háziállatok húsának nagy részét pedig kiszállították a németekhez, ahol húskonzervet gyártottak belőlük. A megmaradt gyengébb minőség feldolgozását engedélyezték  a nem felkapott, olcsó éttermeknek. 

A lakosság meg élt gabonán, meg sertaminon, esetleg drága pénzért feketézett néhány deka húson, és zsíron.


Fotó: Fortepan/ Krasznai Gyula
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!