Tudod, mi a "macskazene"?

Hát az biztos, hogy nem a macskák nyávogását hívták így...

Macskazenével akkor "jutalmaztak" valakit, ha másképp nem lehetett törvénykezni felette, a hivatalos jog nem foglalkozott vétségével.  
Bűnéért megszégyenítette vagy a közösség, vagy  például házastársa azt, aki kicsapongó természetű volt, vagy más módon törvénytelenül élt.   De persze nem csak családon belüli perpatvarok esetén jutalmazták valamelyik felet ilyen kipellengérezéssel, hanem más vitáknak is igyekeztek a végére ilyen módon pontot tenni. Ha volt egy haragosa az illetőnek, akivel nem tudott semmiképp dűlőre jutni, és a közösség amúgy ő mellette állt, akkor ott volt a lehetőség a kezében, hogy köznevetség tárgyává tegye. A macskazenét szolgáltatót, zajongót, nevetségessé tevőt a törvény nem büntette,  ellenben ha valaki válaszlépésként hasonlóval próbálkozott, akkor azt már csendháborításnak minősítették, és büntették is. Tehát valamelyes szabadságot kaptak kisebb bűnöknél az emberek, engedték, hogy a közösség ítélkezzen - de bizonyos kereteken belül. 

Ha a férj-feleség addig civódott, addig veszekedett, hogy annak különköltözés lett a vége, akkor nagy eséllyel a bűnös házánál macskazenét tartott a másik társaság. Síppal, dobbal, nádi hegedűvel, kereplővel, zajkeltő eszközzel.
Ugyanígy jártak el azzal, aki szülőjét nem tartotta el, vagy rosszul bánt velük. Ilyenkor lényegében a macskazenét szolgáltatók nagy ricsajjal, erős zajt keltve egy lakodalom paródiát adtak elő. És hogy biztos legyen a megszégyenítés - általában nem egy nap mentek a "bűnös házhoz", hanem három nap egymásután. Tehát akihez egyszer ellátogattak, az már egész nap készülhetett a következő szégyenfoltra.  Ilyenkor nem csak néhány, hanem akár 50-60 ember is megjelent, és nem csak megjelent, hanem kurjongatott is rendesen. Néha közben szünetet tartottak, és obszcén szavakkal festették le az esetleges bűnöket.  
Egy biztos, hogy aki ilyen megszégyenítést megélt, az igyekezett később, hogy még véletlenül se történjék meg még egyszer. 
Ha valaki zavaros életet élt, akkor mindegy volt, hogy új beköltöző volt-e, avagy tősgyökeres, a szabályok egyformán vonatkoztak mindenkire - nem megfelelő életmód esetén számíthatott néhány ilyen kellemetlen estére...

Fotó: oszk.hu, Fortepan/STORYMAP.HU
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!