Töpörtyűs, leveles lepény

A leveles lepény valójában a tepertős pogácsa egyszerűsített változata. Nyilván egy olyan gazdasszony találta ki, akinek kevés ideje volt a sütkérezésre, viszont sok embert vendégül kellett látnia, vagy kint a határban etetnie.


Ebből a mennyiségből két  gáztepsinyi mennyiség lesz.
Hozzávalók: 
1 kg liszt, 
5 dkg élesztő,
egy kanál só
80 dkg - 1 kg darált tepertő
bors ízlés szerint
10 dkg sertészsír
tej az összeállításhoz
Az élesztőt nem futtatjuk, hanem elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, és tejjel kenyértészta, vagy pogácsatészta állagúra kidolgozzuk. Mindezt edényben csináljuk, kidolgozás után letakarjuk, és legalább egy félórára, míg elkezd növögetni - letakarjuk. 
Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkán két cipót formálunk belőle, először az egyikkel, aztán a másikkal dolgozunk. Kinyújtjuk a tésztát vékonyra, aztán a fele tepertővel megkenjük, sózzuk, borsozzuk, és összehajtogatjuk, mint a rétest, vagy a leveles tésztát. Pár percet ücsörög, utána tepsi méretűre nyújtjuk. Belerakjuk, és még a sütés előtt méretre vágjuk. Így később könnyebb lesz szétszedni. A tepsi zsíros legyen, és a tetejét is zsírral lekenjük. Erre azért van szükség, mert amúgy a tészta nem tartalmaz zsírt, ne száradjon ki. De a zsírral való lekenés olajjal is pótolható.
Előmelegített sütőben legalább 180 fokon nagyjából fél óra alatt készre sütjük. 
Mindkét tésztával így járunk el.
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!