Töltött káposzta - kovászolt káposztába töltve

Ezt a fajta káposztát régen akkor készítették, amikor nem volt savanyú káposzta - nyáron. Viszont a savanykás íz a meleg időkhöz hozzátartozott, a legtöbb ételbe a nagy hőségben igyekeztek belecsempészni...
Hozzávaló:
1,5 kg sertéshús - lapocka, csontozott tarja darálva
20-25 dkg rizs
1,5 evőkanálnyi só
1 evőkanálnyi őrölt bor
2 evőkanálnyi fűszerpaprika
6 gerezd fokhagyma
1 szép fej vöröshagyma
20 dkb füstölt szalonna
1 szép fej káposzta
1 szelet pirított kenyér
2 csokornyi kapor
1 evőkanálnyi 10  százalékos ecet
3/4 kg hasaalja
2 kanálnyi nyír
3 kanálnyi liszt
Először a káposztát kell elkészíteni, hisz néhány nap, míg "beérik".
A káposztát kitorzsázzuk, leveleire szedjük, és forró vízzel, melybe ecetet raktunk - leöntjük.
Megvárjuk, míg kihűl, de akár több órát is állhat a lében. Utána belerakjuk 5 literes üvegbe, aztán felforralt, és kihűtött, kicsit sózott vízbe rakjuk, a kaprot is beletesszük, a tetejére pedig pirított kenyeret rakunk. Aztán lefedjük kistányérral, és melegen, ahol nap is éri néhány napig - 2-3 - hagyjuk dolgozni.
Mikor már jó, akkor a húst, a hasaalját, a füstölt szalonnát, a vöröshagymával és fokhagymával ledaráljuk.  Belerakjuk a rizzsel együtt egy nagy tálba, a fűszereket hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük, aztán igencsak összegyúrjuk. 
A káposzta leveleit annyi darabra vágjuk - amilyen nagyságú káposztát akarunk tölteni. Szokásos módon megtöltjük. Végeit benyomkodjuk. 
A lisztből és zsírból rántást készítünk, és az edény alját és oldalát - amiben a káposztát készülünk főzni - kikenjük. 
Egy cscokor kaprot rakunk az aljába, ha szeretik, akkor akár a vékonyát apróra vágva, és maradék levelet lerakva ráfektetjük a káposztákat, szépen, formásan egymás mellé.  Megsózzuk egy kicsit, és csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen hogy ellepje. 
Tetejére - ha még jut, rakhatunk káposztalevelet. Ha feláldozunk készítéskor egy másik káposztát is, akkor csinálhatunk hozzá apró káposztát, az edény aljára, és tetejére azt rakhatjuk. Természetesen olyankor dupla mennyiségű hozzávaló kell - káposztához való só, kapor, ecet...
Lefedjük, és nagyjából másfél-2 órán át tötyögve főzzük forrás után. 
Ha elkészült jó, ha ruha közé, meleg helyre tesszük, mert így még egy ideig puhul.
Tejföllel tálaljuk