Szerinted mi lehet ez?

Abban az időben is, amikor még sehol sem voltak televíziók, számítógépek, amik rendesen tesznek szemünk romlásáért - voltak rövidlátók, szemészeti problémával küzdők, és erre időről-időre próbáltak megoldást találni.

Neve francia eredetű, de mi magyaros változatát használjuk. Lornyon az itteni, tisztességes neve, és nyeles női szemüveget jelent. Manapság már az úri élet kellékeként tekintünk rá, aminek az lehet az oka, hogy viselője ha tartotta munkát nem igazán végezhetett, parasztasszonyok, munkásnők ezért nem is éltek vele.
Minél jobb körülmények között élt valaki, minél több pénze volt, annál díszesebbet hordott magánál.  Legtöbbször inkább a közösségi életben használták, például bálokon, színházi előadásokon. És persze olvastak vele,hisz alapvetően erre találták ki. 
Abban az időben mikor használták ezt a látás romlását az öregkorhoz társították, ezért aztán amikor már nem volt rá szükség, onnantól nem használták, viselője gyengeségét ismerte el vele.

Egy idő után azonban a nők már a flörtölés kellékekén viselték, és mivel mind díszesebbeket készíttettek, egyúttal státusz szimbólumként is viselhették. Legnagyobb divatja a 18.-19. században volt, ám még a 20. század elején is felbukkant, brossal, nyaklánccal is kombinálták, de aztán a múlt század elején véglegesen tért hódított a fülre akasztható, kényelmes szemüveg. Nem csoda, az emberek nagy része már dolgozott, nem ért rá fél nap a lornyont tartani.

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!