Sosem kapott kitüntetést régi büntetőügye miatt

A fővárosi színművészt halálos gázolás miatt 1971. februárjában 2 év letöltendő börtönre ítélte a bíróság egy halálos gázolási ügyből kifolyólag. 


Az eset Budapesten történt az Attila utcában.
Buss Gyula színművész a megengedett sebességnél gyorsabban haladva közlekedett, a szemben jövő tehergépkocsi mögül kilépő idős asszonyt - bár észlelte az esetet, és azonnal fékezett - elütötte, aki a helyszínen életét vesztette. 

A büntetőügy több éven keresztül tartott, végső akkordja a 1971-es tárgyalás volt.
Ennek az esetnek a következménye volt, hogy az akkoriban az életet - barátjával, Bárdy Györggyel igencsak habzsoló - de kiváló művészi adottságokkal rendelkező színész - közönség, kritika, és művészvilág által is elismerve tehetségét - kitüntetések nélkül maradt egész életében. 
Buss Gyula Békásmegyeren született 1927. február 14-én, és Budapesten hunyt el 81 éves korában, 2008. október 20-án.
A Színművészeti Főiskola legendás, 1948-52-es osztályában végzett, évfolyamtársa volt Berek Kati, Farkas Antal, Hacser Józsa, Horváth Teri, Prókai István, Psota Irén, Soós Imre, Szemes Mari, Szénási Ernő, Váradi Hédi...
Először a Pécsi nemzeti Színházhoz vezetett az útja diploma után, majd Budapestre került, a legrangosabb színházunkhoz, a Nemzetibe. Ezután következett Békéscsaba, Veszprém, majd a Thália, végül a Vidám Színpad. 
Eleinte alkatánál fogva hősszerelmes alakokat formált meg, majd kiváló karakter- és szinkronszínész vált belőle. 
Színházban játszott Moliere A fösvény c. darabjában, Katona József Bánk Bánjában, a Szentivánéji álomban, Jókai A kőszívű ember fiai darabjában, ő volt Rómeó a Rómeó és Júliában - jóval több, mint 100 színpadi bemutatója volt.

Játszott A veréb is madárban, a Hét tonna dollárban, a Macskafogóban, az 1993-as Az ember tragédiájában... 
Buss Gyula olyan tévéfilmekben szerepelt, mint a Rab Ráby, Princ a Katona, A fekete város, Sári bíró, Egy csók és más semmi,  Névtelen vár...
Ismert és kedvelt szinkronszínész volt, és kiváló énekhanggal, előadókészséggel rendelkezett.

Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal, Fortepan/Szalay Zoltán, ISZdb
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!