Savanyú bab - füstölt hússal

Ezt a levest sok helyütt dúsítják krumplival - a hasonló ízhatás miatt harmonizál a babbal, és mindkettő savanyúan nagyon finom. Készíthetjük sonkával, füstölt hússal, és kolbásszal is. Régen a kolbászt nagyjából 8-10 centis darabokra vágva rakták bele, így íze csak kicsit főtt ki, kicsit savanykásan fergeteges íze lett. Ha a krumplit kihagyjuk, akkor 40 dkg babbal dolgozzunk. 

Hozzávalók: 
25 dkg tarkabab
25 dkg sonka, füstölt húsdarab, vagy füstölt száraz kolbász,
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma, 
1 evőkanálnyi só, 
1 közepes fej vöröshagyma,
30-40 dkg burgonya,
1 evőkanálnyi 10 százalékos ecet,
1 kanálnyi zsiradék,
1-2 kanálnyi liszt,
pici, fél evőkanálnyi pirospaprika,
esetleg bors, ha szeretjük,
1 pohár tej, 
2-3 dl tejföl,
1 kanálnyi liszt
Előző nap megmossuk, majd beáztatjuk a babot. Másnap a füstölt húst kockára vágjuk, ha nyers a sonka, akkor a babbal, a babérlevéllel, a felaprózott fokhagymával, az egész, megtisztított hagymával és ízlés szerinti sóval feltesszük főni. Ha a sonka főtt, akkor kockázás után félretesszük. Addig főzzük, amíg már majdnem puha. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott krumplit, és megfőzzük. Ha főtt sonkával dolgozunk, ekkor már hozzáadhatjuk azt is, ha kolbászt rakunk bele,most van annak is az ideje.
A zsiradékon megpirítjuk a hozzávaló lisztet, lehúzzuk, hozzáadjuk a paprikát, borsot, összekeverjük, és felöntjük a tejjel. Hozzámerünk egy kicsit a forró levesből, hogy kiegyenlítődjön a hőmérséklete, és csomómentesre keverjük, aztán belecsurgatjuk a levesbe - akár a levest addig le is húzhatjuk.  Egy kicsit átforraljuk. 
Az egy kanál lisztet kikeverjük a tejföllel, hozzáadhatunk egy pici tejet is, és egy kis meleg levessel felkavarjuk, majd az ismét lehúzott levesbe öntjük folytonos kevergetés mellett. Átfőzzük, - de nem sokáig - majd ecettel ízesítjük még tálalás előtt, hogy legyen ideje a babnak, átvenni az ízt. 
Mielőtt rántunk, habarunk az egész főtt hagymát vadásszuk ki, hogy ne essen szét...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!