Régi konyha kellékei

Jó régen láttam már így együtt mindent.


Régi gáztűzhely, amit csak nagyon nehezen cseréltek le a szülők, nagyszülők, mert annyira bevált. Oldala felhajtható volt, így ha megfőtt az étel csak le kellett húzni a tűzről, és ott megvárta, míg meghűl. Mindegyik lángot le lehetett takarni, ha végeztünk a főzéssel  csak ráhúztuk a tetejét és annyi. 
Néhány tíz évvel ezelőtt az alumínium teafőzőben melegedett minden reggel a teavíznek való, jó magyar szokás szerint már előre beledobva a teafüvet - hol volt akkor még filter... Alatta a lángelosztó, hogy takarékoskodjunk. Aztán mellette a zománcos lemezlábas, amiben tökéletesre sült a szalonna pörc, és a legjobb rántottát ebben lehetett készíteni. Mögötte, átellenben ott a lemez palacsintasütő, amiben legalább olyan jó - ha nem jobb - palacsintákat lehetett készíteni, mint teflonos társaiban. Egy titka volt, sütés előtt fel kellett forrósítani, és zsiradékkal lekenten kellett tárolni. 
Aztán ott a kuktafazék, ami néha-néha megtréfált bennünket. Alig találkoztam olyannal, akinek volt, és nem robbant fel egyszer sem. Ilyenkor a leves teleborította házat. Kiolvadt a biztonsági szelep jó esetben, ezt cserélve ismét használatba vehetted. 
A tűzhely mellett ott a kétliteres zománcos tejeskanna, ekkoriban a legtöbb család még kannából kimért tejet vett - mert a zacskóshoz valahogy sokáig nem fűlt a fogunk - felforraltuk, ennyivel volt több munka vele, viszont jóval gusztusosabb volt, és talán jobb volt az íze is. A tűzhely hátánál meg ott a nagy fájling, ami jó szolgálatot tett mosogatásnál - mosogatógépről még nem is álmodhattunk. De régen hasonlóban gyúrták a tarhonyát is, csak az nagyobb volt, és kifejezetten csak arra használták. 
Visszatérve a gáztűzhelyre... 
Sok mostani csodamasina megirigyelhetné ezt a kis barna-fehéret - alsó-felső lánggal rendelkezett, és a sparhelt után ebben lehetett sütni a legfinomabb piskótákat, kelt tésztákat, süteményeket...
Fotó: Pinterest
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!