Pincepörkölt

A pörkölt - lényegében nemzeti eledelünk, szinte biztos, hogy legalább havonta készül egy-egy jókora adag a háztartásokban. Egy kis tarhonyával, vagy nokedlivel, a pincepörkölt pedig krumplival igazi finomság.


Ez az adag jókora mennyiség, nagyjából 20 főre elegendő.
Hozzávalók: 
4 kg lapocka
1/2 kg sertészsír
60-80 dkg vöröshagyma
5 kg krumpli
5 dkg fűszerpaprika
1/4 kg zöldpaprika
1/4 kg paradicsom
1-2 babérlevél
1 teáskanálnyi őrölt bors
1 teáskanálnyi őrölt kömény
7 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint (átlagos adagja kiló húsonként 2 dkg)
2,5 dl vörösbor
A húst megmossuk, aztán felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és szép üvegesre pároljuk. 
Aztán ha lehúztuk a tűzről, akkor belekavarjuk a fűszerpaprikát, rádobjuk a húst, és kevergetjük, míg fehéres pörköt kap, aztán pedig felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg már majdnem puha lesz.
Megmossuk a paprikákat, a paradicsomot, aztán megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, és hozzáadjuk a már majdnem kész pörkölthöz. (3/4 főzésben)
Ekkor hozzáadjuk a köményt, a borsot, a fokhagymát, és ha még szükséges, akkor sót is teszünk hozzá. 
Főzzük még nagyjából 1/2 órát, és hozzáöntjük a vörösbort. Ha felrottyan, utána már kész is.