Miért felezi a vérnyomáscsökkentőt a magyar?

Mert úgy gondolja, hogy ő jobban tudja, ő érzi, és látja a naponta mért vérnyomás értékekből, hogy mi van, és hogy kevesebb gyógyszer is elég...
Lehet, hogy akár évekig nem lesz probléma, de abból egy is elég, és mindennek vége lehet...

Magyarországon nagy divat, hogy a gyógyszert eleinte orvosi előírás szerint szedők felülbírálják az  szakvéleményt, és elkezdik felezni, vagy akár időszakosan elhagyni a tablettákat. 
Úgy vannak vele, hogy ők jobban tudják, ők érzik mi a helyzet.
Minden betegségnél problémás ez, de sajnos a várnyomáscsökkentőknél az eredmény "látványos" lehet.
Régen nem volt ilyen helyzet, kevés családnak volt otthon vérnyomásmérője. Annak idején szinte csak orvos mért vérnyomást, így aztán általában elhitték az emberek, hogy amit mond, az követendő lehet.  Jó, hogy vannak otthoni vérnyomásmérők, de nem arra kéne használni, hogy terápiát állítsunk be vele, ezt bízzuk az orvosra!
Manapság az a szokás, hogyha reggel valaki normál értéket, vagy - szerinte - alacsony vérnyomást mér - akkor az aznapi vérnyomáscsökkentőt már elhagyja. Mert hogy leviszi a vérnyomást, és akkor mi lesz, azért esik össze- gondolja. 
A gyógyszer nem viszi le olyan mértékben az értékeket, hogy abból probléma lehessen. De ha egy magas vérnyomásos normál értéket, vagy "alacsonyt" mér, attól még később egy hirtelen idegesség, vagy mozgás hatására felszökhet  egy pillanat alatt.  És ennél nincs veszélyesebb, ha az erek már nem egészségesek. Márpedig ha valakinek magas a vérnyomása időnként, akkor annak biztos, hogy nem egészséges az érrendszere.
Ez egy állapot, fel kellene fogni. Az állapot azt jelenti, hogy - ugyanazt az életmódot folytatva - nem lesz változás. Tehát azzal a szokásokkal, amit napközben folytat, változás, javulás nem lesz, tehát szükség van a gyógyszerre. Ami főleg az ellen véd, hogy kiugró értékei ne legyenek.
Viszont ha változtatni akar, úgy döntött, hogy nem akar gyógyszert szedni, vagy idővel kevesebb adagra jó lenne áttérni, akkor beszéljen kezelőorvosával, hogy milyen mozgást, és milyen étkezést ajánl. Ha azt az előírást betartja, akkor előbb-utóbb javulás áll be, és akár a gyógyszeradagon is változtatni lehet. 
De ne saját szakállra döntsünk, hanem kérdezzünk meg egy hozzáértőt.
Ha pedig úgy gondoljuk, hogy a vérnyomásunk amúgy is tartósan alacsony - gyógyszer elhagyása mellett elgondolkodhatunk azon, hogy fogyasztunk-e elegendő sót(Sokszor képesek vagyunk egyik végletből a másikba esni...), mozgunk - e korunknak megfelelően eleget, és főleg: iszunk-e eleget....  És elmélkedés közben szedjük tovább előírtan a gyógyszert, míg az orvosunk azt nem mondja, hogy hagyjuk el, vagy kevesebb is elég. Valamennyivel többet ért az egészhez...

Fotó: Fortepan/Fortepan
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!