Milyen vitaminokat, és táplálékkiegészítőket érdemes szedni?

Kell-e a gyógyszeres szekrénybe A-Z-ig minden vitamin, és nyomelem?

Manapság nagy divat  bio-, és gyógynövényboltba járni, vagy egyszerűen a gyógyszertárban megvenni havi multivitamin, C-, A, B-, D-vitamin adagunkat, meg hozzá egy kis magnéziumot, szelént, és amit legutóbb a barátnőnktől hallottunk. 
Csakhogy a legtöbb dolgot ki is hagyhatnánk.
Nem igazán jó eldurrogtatni a nagyágyúkat, és állandóan szedni olyan plusz készítményeket, amiknek vitamin- és nyomelem tartalma normálisan is bejut egy átlagos táplálkozás során szervezetünkbe. 
Például hiába szedünk mondjuk C-vitamint nyakra-főre, attól még az influenzát elkaphatjuk ugyanolyan eséllyel. Viszont, hogyha valaki már a betegséggel küzd, akkor szinte kötelező turbózni vele szervezetünk. 
Ha valaki szívbeteg, vagy  egyéb szívproblémával küzd, akkor valóban jó számára a Panangin, mely magnéziumot és káliumot tartalmaz. De csak azért szedni, hogy ne legyen gond, - fölösleges. 
Ugyanígy fölösleges szívinfarktus elkerülésére szedni Aspirint szedni, mert azzal csak azt érjük el, hogy egy idő után az esetlegesen fellépő vérzéseink nehezen múlnak el. Magyarán - vérhígítóként működik. Ez nagyon szép dolog, ha netán van a szervezetünkben egy-két vérrög, ellenben egy kisebb belső vérzésnél is már jóval nagyobb kockázatot hoz. Az persze igaz, hogy infarktus esetén ez az első, amit kap a beteg, de verébre  ágyúval lőni felesleges. Akkor már többet ér, ha minden nap elfogyasztunk 1-2 gerezd fokhagymát. Lehet, hogy egyesek számára illata kellemetlen, de hát erre találták ki a fogkrémet, a petrezselymet...
Zsírban oldódó vitaminokat ne szedjünk pluszban, mert felhalmozódik a szervezetben és idővel károsodást okozhat. 
Ha viszont szedni akarunk valamit, akkor jó döntés télen a D-vitamin, ezt gyerekek elvileg alapból kapják, az idősebb felnőtteknek is jó hatású, mert még nem tisztázott módon csökkenti a halálozási kockázatot, immunerősítő hatású, és erősíti a csontokat, persze mellette nem árt normál mennyiségben kalciumot is fogyasztani, amire ott a tej, tejtermékek, sajt...
Sajnos hazánkban a napfény által "biztosított" D-vitaminhoz télen nem juthatunk hozzá, ezért szükséges pótlása.  Nyáron viszont fölösleges. Télen a felnőttek akár  napi 2000 egységet is bevehetnek, gyerekeknek elég a nagyjából 500 egységes.
Nagy divat manapság a probiotikum, ennek van alapja, mert szervezetünk egészsége nagyban összefügg beleink, gyomrunk jó állapotával. Márpedig akkor lehetünk egészségesek, ha a bevitt táplálékot, és egyéb tápanyagot hasznosítani tudjuk. 
Ezért egy gyomorrontás, vagy antibiotikum-kúra után nagyon jól jön egy probiotikumos kezelés, és persze olyan élelmiszerek fogyasztása, ami helyre teszi az emésztést. Ilyen a joghurt, a kovászos uborka, vagy a csodálatos savanyú káposzta is.  Viszont tudni kell, hogy egy régóta fennálló gyomorbántalom, vagy bélrendszeri problémára nem lesz hatással a probiotikum, ekkor ne használjuk. Jobb, ha egyszerűen változatosan étkezünk.
B-vitamint is állandóan fölösleges szedni, ha csak az orvos nem látja jónak ilyen-olyan formájának pótlását. Egy legyengült állapot után jó hatással van a B12, de minden nap fölösleges. A B1 vitamin is jó egy idegesebb időszakban, de ha állandóan szedjük - azzal idővel annyit érünk el, hogy a szervezet megszokja a jót, utána már minden elhagyás problémákat okozhat. 
Ha mindenképp B-vitamin pótlásban gondolkodol, akkor arra ott a dió, ráadásul Omega3-at is tartalmaz, rendkívül egészséges, de napi 1-2 szem legyen elég, mert hatalmas a kalória tartalma...
Van viszont a B3-vitamin, amit úgy hívnak közkeletű nevén, hogy Niacin. Ez egy nagyon jó megelőző "gyógyszer", sőt nem is annyira megelőz, mint gyógyító, vagy lassító hatású. Ott van például az Alzheimer-kór, amit nagy adag Niacinnal elég szépen - az esetek jelentős részében - kordában lehet tartani, lassul a folyamat. Ugyanilyen fontos szednie a cukorbetegeknek is, sőt, sok esetben még a fejfájósoknak is segítségére válik. Ráadásul jót tesz a koleszterin szint rendezésében is.  És még egy, vérhígító hatás nélkül ezzel a készítménnyel csökken az agyvérzés, és a szívinfarktus esélye...
Van egy szer, ami valóban jó hatású megfázás elkerülésére. Ez pedig a cink.  Ugyanis egyszerűen meggátolja a megfázást okozó vírusok szaporodását. Márpedig ha nem tudnak szaporodni, akkor a szervezet is könnyebben veszi fel velük a harcot.  Ezért aztán ha valaki úgy érzi, hogy valami nincs rendben, csavar az orra, könnyezik, tüszkölhetnékje van, kapar a torok - akkor jó hatással lehet cink-tabletta szedése. És ilyenkor már jó eredményű lesz mellette a C-vitamin kúra is.
Már előzőleg írtam a fokhagymáról, ezt a fűszert érdemes beleszőni napi étrendünkbe. Vagy ha egyáltalán nem birjuk a szagát, akkor vegyünk kapszulát belőle. Nagyon sok mindenre hatásos, jó a vérnyomás problémákra, baktériumölő hatású, és egyes betegségek megelőzésében is jó eredménnyel bír. 
Fontos, hogy fogyasszunk elég zöldséget, gyümölcsöt. Nem kell itt nagy dologra gondolni, napi egy-két alma, és mellette olyan zöldségféle - amit szeretünk, paprika, paradicsom - már fedezi is a napi szükségletet.  Ha napi nagyjából 50-60 deka zöld növényt fogyasztunk, akkor plusz C-vitaminra nincs szükségünk. Nagy dózisúra biztos nem. Ellenben ha valaki dohányzik, neki nem árt napi ezer mg-ossal turbózni szervezetét. Vagy - leszokni a dohányzásról...
Ha problémás időszakot élünk, akkor jó ha egy ideig nagy dózisban szedjük a Magne B6-ot. Ideges időszakot értek költözés, munkahelyváltoztatás, válás, halálesetet idején. De fölösleges minden nap, rendszeresen - csak úgy - bevinni ezeket az anyagokat, ha mindenképp turbózni akarunk, akkor együnk sóskát, spenótot, brokkolit, petrezselymet. Ezek amúgy is nagyon-nagyon egészséges élelmiszerek...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!