Jövő hét péntekig tart a vénasszonyok nyara. De miért nevezik így?

Az előrejelzések szerint egészen jövő hét péntekig folytatódik a vénasszonyok nyara, ugyan reggelente párás, ködös időszakokra ébredhetünk - de hát ősz van, ez az évszakhoz tartozik. 

Napközben viszont főleg napos időben lesz részünk, kis szél lehet néha, de a szép, őszi napsütés ellensúlyozza ezt a kis "kellemetlenséget".  

Reggelente 7-10 fok közötti értékeket mérnek majd, nap közben pedig az őszi napsütés hatására 20-24 fokig melegedik az idő. Felhők időnként zavarhatják meg az indián nyárt - ami akár tetszik, akár nem, nálunk vénasszonyok nyara.
Van egy - kinek rövidnek, másnak hosszúnak tűnő - időszak október második felében, ami egy kellemesen meleg, napos időszak az ősz közepén, ezt nevezzük vénasszonyok nyarának, vagy angolszász befolyásra indián nyárnak. 

Valahogy úgy gondolnánk, hogy nyilvánvaló eredete, nyilván azért vénasszonyok nyara ez a pár nap, vagy egy két hét, mivel az idős asszonyok már nem bírják úgy a meleget, mint fiatalabb korukban, ezt a kellemes, 20-25 fokos meleget viszont jól tűrik, élvezik - szívesen tartózkodnak ilyenkor a szabadban. Szabályosan számukra "találták ki".
De azért nem ennyire egyszerű a helyzet.
Az elnevezés német területről származik, és tudni kell hozzá, hogy  neve az Altweibersommer volt. Ez manapság valóban vénasszonyok szó szerinti fordítása, csakhogy a XIX. században más volt a helyzet, mert ez a kifejezés onnan ered. A szó középső tagja nem azt jelentette, amit manapság.
Azt már akkor is tudták, hogy október vége fele még lesz egy kellemes napos időszak. Erre az időszakra jellemző az ökörnyál, vagyis a pókszálon utazó pókok "tömege".  És bizony abban az időben a német kifejezés Weib - tagja még nem asszonyt jelentett, hanem a weben - szövés kifejezésre utalt, ami a pókháló szövését jelentette.  Ez pedig - mármint az ökörnyál - az idős asszonyok őszülő hajához hasonlított, ezt látták meg, és e miatt terjedt el idővel az új jelentés.  És bár az eredeti még a pókháló szövésre, utazásra utalt, hisz ez volt az ökörnyálak időszaka - idővel egy új, módosult jelentéssel került a köztudatba - mely azért sokkal izgalmasabb kifejezés. 

Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!