Miért kente be Mama az asztal lábát fokhagymával...?


Miért szórt sót a petrezselyemre, miért rakott  vaníliás cukros gipszet a kamrába, vagy levendulát a szekrénybe?
Régen nem szaladtak mindenért a boltba, sokszor fölösleges is lett volna, mert vagy nem voltak még hatásos szerek, vagy ha igen - valamiért nem váltak be.
Rovarirtó volt, de egyrészt por alakú, másrészt minek a hangyát "bántani", ha megoldható másképp is a távol tartása?
Erre a legegyszerűbb módszer az volt, ha elővett az ember egy fokhagyma gerezdet, megtörte, és szépen mind a négy asztallábat bekente. Ha a hangya megérzi a szagát már menekül is, minél messzebb. 
Sokszor egész hadsereg érkezett a bejárati ajtón keresztül, ott a vonulási útvonaluk elé kellett rakni egy fél szemet, és már hanyatt-homlok menekültek kifele. Ha pedig kint voltak - már csak annyi volt a teendő, hogy az ajtó elé a sarokba - ahol besétáltak - oda kellett biggyeszteni egy gerezdet. Biztos lehettél benne, hogy többet nem próbálkoznak.
Régen még hűtő nem volt, de néha jó volt a friss petrezselyem. Nem mindenkinek volt kertje, hogy csak szakítson néhány levelet, a városiak akkor is a piacon vásároltak. A zöldpetrezselymet ha beszórták sóval és üvegbe nyomkodták, akkor néhány napig a frissel azonos ízű zöldlevelet használhattak. Ezt a kamra hűvös polcára helyezték. 
S ha közben Mama úgy látta, hogy esetleg hívatlan látogató érkezett a kamrába egér, vagy netán patkány személyében - sajnos ez utóbbi is előfordult ritkán - akkor elővett egy kis gipszet, és vaníliás cukrot kevert bele. Ezt letette a kamrába, és ha volt látogató, akkor bizonyosan megkóstolta, sőt rendesen evett belőle. És ha evett, akkor másnap már ott volt őkelme, megtaláltuk, mert sajnos a gipsz hatott. Nem tudni miért, de ezek a rágcsálók valahogy imádják a vaníliás cukrot, nem tudnak ellenállni neki. 
Régen a moly ellen naftalint használtak, nagyon kellemetlen szagú, annyira átveszi a ruha, hogy utána kiszellőztetni sem lehet, mindenki tudta rólad, hogy molyirtós szekrényben csücsült a ruhád hónapokat. Volt ettől sokkal jobb szer rá, mégpedig a levendula, vagy a pipadohány. Néhány csokor levendulával nagyon finom illat lett a szekrényben, ráadásul a molyok is elkerülték a környéket. Ugyanez volt a hatása a pipadohánynak. Nem szeretik a molyok, és a szaga sem olyan förtelmes...
Fotó: Fortepan/Fortepan
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!