Mi készülhet itt?

A gáztűzhelyen ott a már felforralt tej, a gazdasszony meg valamit süt?  
Nem süt. Pörköl - mégpedig kávét - aztán pedig nyilván fekete kávét főz...


Egy érdekes szerkezet, amit átlag háztartásokban manapság már nem használnak. 
Az ötvenes években, amikor ez a fotó készült sokan még pörköletlen kávét szereztek be, és ahhoz, hogy fogyaszthatóvá váljék, először még azt pörkölni kellett.
Erre találták ki ezt a kis ötletes szerkezetet, amit ezek szerint úgy hívnak hogy kávépörkölő. És mivel az élelmiszeriparnak, és a kereskedőknek is volt esze, előbb-utóbb rájöttek, hogy a kávépörkölés nem egy szórakoztató feladat, ha csak valaki nem kávémániás, akkor szívesen lemond erről a tevékenységről. A hatvanas évek kereskedelme már a pörkölt kávéról szólt.
Akkoriban viszont még csak szemes kávét lehetett kapni, vagy otthon darálták meg, vagy pedig a boltok belső bejáratánál felállított kávédarálókban. 
Valamikor a nyolcvanas években, amikor már honfitársaink egy része könnyebben tőlünk Nyugatabbra látogathatott, terjedt el az, hogy vannak már országok, ahol őrölt kávé található a polcokon.  Itt még akkor úgy néztünk az ilyen termékre, mint borjú az új kapura, de végül hamar megszoktuk.
Manapság már kevesen vásárolnak szemes kávét - bár abból a friss darálás miatt finomabb ital készül - pörköletlent meg épp alig vesznek, csak azok, akik nagyon adnak a minőségre, ízlelik a kávét, és elüldögélnek mellette - akik kultuszt csináltak belőle.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!