Márton napi libasült


Itt van a "nyakunkon" Márton nap. Ilyenkor még az is készít valami libás ételt, aki amúgy nem rajong ezért a szárnyas húsért. 

Hozzávalók: 
4 db libacomb
1,5 kg burgonya
1 fej vöröskáposzta
ízlés szerint só /teáskanálnyi/
feketebors 
libazsír
teáskanálnyi köménymag
2-3 babérlevél
ecet a káposztához
A libacombokat besózzuk, a legjobb módszer erre, ha bedörzsöljük a sóval, aztán edényben, letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük. 
Rakhatunk rá egy kicsi borsot is, de ne sokat, hogy érződjék majd a liba íze is.
Másnap tepsibe rakjuk őket szépen, leöntjük libazsírral, és előmelegített, meleg sütőbe toljuk először még fóliával lefedve. Így sütjük jó egy órát, másfél órát, aztán mikor már látszik, hogy "összementek" a combok, akkor levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét.
Közben a káposztát felapróztuk, vékonyra felszeleteltük, majd besózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. 
A két kanálnyi cukorból világos karamellt készítünk, de nem simán, hanem a cukrot egy evőkanálnyi libazsírba rakva. Beledobjuk a köménymagot is, az kipattogzik, élénkebb íze lesz ezáltal. Ekkor rárakjuk a káposztát, borsot, babérlevelet. Ha már majdcsak puha a fedő alatti párolástól, akkor belerakjuk az ecetet is. Ebből minimum egy teáskanálnyi kell, de mindenki maga érzi. 
A krumplit megtisztítjuk, felszeleteljük, aztán olajban kisütjük. Eredetileg libazsírban sütötték ezt is, de manapság az olyan drága, hogy megteszi az olaj is. 
Együtt tálaljuk.
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!