Mákos és morzsás nudli

Nudlit általában akkor készítünk, amikor valamilyen gombóc is kerül az asztalra, pedig önállóan is finom étel, akár cukrosan-mákosan, akár zsemlemorzsásan, édesen, vagy sósan.
Hozzávalók: 
1,5 kg burgonya
kis só a főzéséhez
20 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
egy kanálnyi zsír, vagy olaj
20-25 dkg zsemlemorzsa
20 dkg őrölt mák
1/4 kg kristálycukor
A krumplit megtisztítjuk, megfőzzük kicsit sós vízben, aztán szűrés után összetörjük még forrón.  Ekkor egy kis pihenés következik, mert forrón nem dolgozhatunk vele, túl sok lisztet venne fel, és még ragacsos, nyúlós is lenne.
Hozzáadunk egy kis sót, mert a nélkül ízetlen lenne, aztán pedig a lisztet - ilyet is, olyat is - és összegyúrjuk. Akkor jó, ha lágy a tészta, de már nem ragad, simának látszik.
A deszkát lisztezzük, és arra borítjuk ki, aztán szeleteket vágunk belőle, amiből cipókat készítünk, majd kicsi gyúrás után csíkokra sodorjuk, aztán pedig a csíkokat nudli vastagra szeleteljük, ha akarjuk meg is sodorhatjuk, akkor szebb lesz. Sodrásnál egy kis liszten keresztül "gurítjuk" a tésztát, így nem fog összetapadni. 
Közben felraktuk a vizet forrni, és 3-4 adagban kifőzzük a tésztát, majd ha mind feljött a víz felszínére, akkor kimerjük, és leszűrjük.
A zsemlemorzsát megpirítjuk egy kis zsiradékon.
Ledaráljuk a mákot is.
Egy részét a nudlinak zsemlemorzsával, másik részét pedig mákkal keverjük össze. 
Egyből rárakhatjuk a cukrot is, vagy akár bele is keverhetjük eleve a zsemlemorzsába, és a mákba, de jobb lesz, ha csak étkezéskor szórjuk rá, mert másképp levet ereszt a tészta, és felszívja a cukrot, nem érződik majd édesnek.