Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette


A krumplis pogácsa külön kategória a pogácsák között. Valahogy teljesen más. Puhább, és kellemes falatozgatni belőle. Akár kenyér helyett is fogyasztható más étel kísérőjeként.
Régen ezt az ételt zsírral készítették. Manapság használhatunk helyette margarint, de még véletlenül sem a light fajtát. Nem azért, mert egészségtelenebbül akarunk élni, - nem sütésre találták ki. Ettől a  tészta lágy, nyúlós lesz, kezelhetetlen, és ha dolgozni akarunk vele sokkal több lisztet vesz fel, amitől a kisült pogácsa kemény lesz.
Ez az adag egy tepsire való, általában ha már hozzá kezd az ember nem árt többet csinálni, mert néhány napig simán fogyasztható

Hozzávalók:
1/2 kg burgonya sós vízben főzve
1 evőkanál zsír
1 teáskanálnyi só
fél csomag élesztő 2,5 dkg
nagyjából fél kispohár tejföl, majd kialakul
30 dkg liszt
1 tojás a kenéshez

Bár dolgozhatnánk hajában főtt krumplival, nekem nem jött be, jobban szeretem megtisztítani és úgy megfőzni sós vízben. Még melegen összetörjük, ekkor adjuk hozzá a zsírt is, és a tésztába való sót, belekeverjük -  de utána várni kell, hogy kihűljön. 
Ezt a kis időt ne takarékoskodjuk meg, mert a meleg krumpli jóval több lisztet vesz fel.
Most langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A krumplira rászórjuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a tejfölt, és összegyúrjuk az egészet. Ha nem sikerül, akkor adunk még hozzá pici tejfölt. Ha pedig még nem elég sima a tészta, hanem lyukacsos hatása van, akkor liszt híja van - szórjuk meg kicsit liszttel és dolgozzuk bele. Ha már szép sima, akkor tökéletes. 
Most lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, de nem feltétlenül kell nyújtófa, kézzel is ellapogathatjuk. 
Tetejét átlósan bevagdaljuk, de dolgozhatunk két irányból is, akkor kockás lesz a teteje.
Lisztezett, jó közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindig kicsit igazítva, hogy maradékunk ne legyen, ne kelljen visszagyúrni.
Ha oldala az igazítás miatt nem tökéletes, akkor két kéz között kicsit sodrunk rajta.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy éppen csak kikentbe rakjuk.
Tetejét megkenjük felvert, sózott tojással, majd mehet be az előmelegített sütőbe - aztán nagyjából fél óra alatt 180 fokon készre sütjük. 

Nem kell sötétre sütni, észrevesszük ha kész, csodálatos illat terjeng...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!