Kokaspörkölt túrós csuszával - igazi roma fogás

Jellegzetes példája az ételek keverésének, melyek végül teljes harmóniát alkotnak. 


Hozzávalók: 
Egy jókora öreg kakas, aki a baromfiudvar ura volt utolsó pillanatáig,
A megtisztított kakas súlya minimum negyede vöröshagyma, 
kiló húsonként 2 kanál paprika,
ugyanannyi lecsó, vagy 1 paradicsom, 1 paprika kiló húsonként, 
csípős paprika
zsír, vagy olaj annyi kanállal, ahány kilós a kakas
fél kiló csusza tészta,
fél kiló zsíros, vagy félzsíros túró
egy nagy doboz tejföl
30 dkg füstölt szalonna
A hagymát apróra vágjuk, majd üvegesre pároljuk, a paprikát belerakjuk, és egyből a feldarabolt kakast, minden részével együtt. Megsózzuk, és fedő alatt lassan főzzük. Ha elfő a szaftja, akkor pótoljuk vízzel. Olyan lassan főzzük, mint a jó húslevest. Ha már majdnem jó, akkor megborsozzuk, hozzájöhet még a máj, ekkor adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, vagy lecsót, és az apróra felvágott csípős paprikát. Addig főzzük utána már csak, mint ha lecsót sütnénk.
Közben felraktuk a sós vizet forrni, ha már lobog, akkor belerakjuk a csuszatésztát, és puhára főzzük. Közben a szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockára vágjuk, és kisütjük. Ha kisült, akkor kivesszük a zsírból. Közben megfőtt a tészta, leszűrjük, majd leöblítjük, utána a szalonnazsírból keverünk bele egy kicsit. a túrót felkeverjük a tejföllel, sózzuk, majd lazán belekeverjük a tésztába.
Együtt tálaljuk. Alul a csusza, tetejére pedig a pörkölt...