Ki nem találod, régen mit javasoltak hideglelésre...!

Régen még nem voltak orvosságok, ha egyes betegségekre talán volt is, orvos közel, s távol biztos nem volt faluhelyen, így amit csak lehetett megpróbáltak házilag kezelni. 
Sok esetben sikerült is. Hogy aztán olyankor a beteg szervezete magától is legyőzte volna a "kínt", vagy a gyógymód segített - sok esetben nem lehet tudni, de vannak olyan próbálkozások, aminek volt tudásalapja is. Voltak a ráolvasások, itt a hitet használták fel. Ha valaki hisz gyógyulásában, akkor már el is indult a javulás útján...
Azt a gyógymódot például az ország egész táján ismerték, és manapság is sokan hallottak róla, hogy ha valaki megvágta magát,  az istállóból szedett pókhálót kellett sebére raknia. Azt mondja a fáma, hogy ez aztán megállította a vérzés, és még el sem gennyesedett a seb. Az orvosok ezt azzal magyarázzák, hogy a sűrű pókháló a fertőzésektől védte a sebet, és még segítette a véralvadást is. 
Az is bizonyítottan gyógyhatású, mikor a vágott sebre frissen vágott állat veséjét rakták a sebre. Ezt értelemszerűen általában a mészárosok alkalmazták.  Ez orvosilag tisztán magyarázható is, a vesében lévő adrenalin segítette a véralvadást.
Az viszont már nem teljesen tiszta, hogy vizelethajtónak miért használták állatok kiszárított hugyhólyagjának porát. Nagy eséllyel áthallás történt. Amire használatos, azzal összefüggésben biztos alkalmazható. 
Igencsak furcsa, ma már hihetetlen gyógymód volt a hideglelésre a tejjel elkevert kutyaürülék pora. Ha ezt megitta valaki, akkor biztos, hogy a hideglelés csak kis mellékes bajnak számított.
Ha valakinek daganata volt, akkor fogtak egy békát, de nem ám akármikor, hanem Szent György nap éjszakáján, április 24-én. Ezzel a békával aztán kilencszer körülkerítették a daganatot, és úgy gondolták, ettől elmúlik. Nyilván néhányszor sikerült, hisz minden betegség gyógyulhat néhány százalékban spontán is...
Ha valakit megharapott a veszett kutya, akkor kőrisbogár port adtak neki tejben, vagy pálinkával, de akár lekváros kenyérrel is bevehette. Összesen 9 bogár páncélja kellett ehhez a gyógyszerhez. Hogy aztán milyen hatásfokkal gyógyított, nem tudható - illetve nagyjából igen, hisz a veszettség még manapság sem gyógyítható. 
Aztán ott volt a pióca, amiről mindenki tudja, hogy nagyon hatásos segítő társunk, még néhány évtizeddel ezelőtt kapható volt nagyobb piacainkon. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, értágító, alvadásgátló - kész gyógyszertár a nadály. 
Használták is rendesen fejfájásra, fájdalmakra gyulladásra, gutaütésre,  agyvérzés elkerülésére, magas vérnyomásra, stb...