Kakaós csiga

A kakaós csiga az egyik legkedveltebb péksütemény, házi változata reggelire, uzsonnára kitűnő. választás.


Hozzávalók: 
40 dkg liszt
1 lapos kanál cukor
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tojásnak a sárgája
3-4 dkg cukor
jó csipetnyi só
3 dkg vaj
2 evőkanálnyi zsír

Töltelék: 
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evőkanálnyi kakaó
Lekenni - 1 tojásnak a sárgája,
1 dl tej
1 evőkanálnyi cukor
A tejet fellangyosítjuk a kis cukorral, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, pici lisztet is kavarunk bele, majd felfuttatjuk az élesztőt.
A vajat kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a kakaót is.
Kikenjük a tepsit, lehet zsír helyett olajjal is.
Tálban dolgozunk. A langyos lisztet belerakjuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojások sárgáját, a vajat és  és az élesztőt,  aztán jó alaposan kidolgozzuk. Ha kell még tej, akkor pótoljuk. Hozzáadjuk a zsírt is, azzal is alaposan kidolgozzuk, ettől lesz szálas, foszlós.
Letesszük pár percre pihenni, de csak annyira, hogy kicsit lazuljon a tészta.
Kiborítjuk lisztezett deszkára, és két cipót formálunk belőle. Ezeket kisodorjuk és egyenként megkenjük a kakaós vaj felével, aztán meg felsodorjuk.  Ezután jó ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és tepsibe helyezzük, oldalát olvasztott zsírral megkenjük.  Nem rakjuk túl közel egymáshoz, így is össze fog kelni, de a zsiradék miatt könnyen szétválasztható lesz.
Hagyjuk egy órát pihenni, majd a végén lekenjük felvert tojássárgával, aztán előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Az illatáról tudni fogjuk, hogy már kisült.
Ha megvagyunk, akkor a maradék tejbe belerakunk egy kanál kristálycukrot, elkeverjük, majd lekenjük a tetejét  cukros tejjel. Egy percre visszarakjuk a sütőbe, így még finomabb lesz. Aztán már kész is.