Honnan tudták, hogy az ifjú párnak kisfia, vagy kislánya lesz?
Régen a házasság azért köttetett, hogy utód szülessék. A gyermek által ment tovább a családi név, és az örökség, ők biztosították  később a segítséget a munkában, és az idős szülő tartásáról is később ők gondoskodtak.

Épp ezért a terhesség akkoriban még áldott állapot volt. Sok mindent tiltottak ezért az állapotosnak, de mindannyiszor az ő érdekükben. 
Szárítókötél alatt nem közlekedhettek, nem tanúskodhattak, nem tehettek esküt, temetésre nem mehettek, a pénteki nap a semmittevésé volt számukra, ilyenkor házimunkát nem végezhettek. 
Még manapság is él az a feltételezés, hogy a leendő mamának nem szabad semmit megcsodálnia, mert akkor olyan lesz gyermeke is. Nem volt szabad testi fogyatékkal élőre nézni, mert úgy gondolták, akkor a gyermek is olyanná válik. 
De volt jó oldala is a terhességnek. Ha valamit megkívánt, akkor a föld alól is előkerítették - úgy gondolták, másképp  elmegy a gyerek, vagy betegen születik.
Régen nem volt ultrahang vizsgálat, aztán a hetvenes évek végétől már volt, de még nem mondták meg a gyermek nemét. 
Épp ezért próbáltak rá lehetőséget találni, hogy kitudódjék.
Persze erősen ott volt a lehetősége a tévedésnek, de az mindig magyarázható volt valamivel. 
Azt mindenki ismeri, hogy ha a mamának gömbölyű a pocakja, akkor lánya lesz, ha hegyes, akkor kisfiú. 
A családok általában fiút vártak - fontosak voltak az öröklődés szempontjából . 
Ha leeűlt a kismama a földre, és aztán jobb oldalra támaszkodva kelt fel, akkor úgy gondolták hogy lánya születik, ellenkezőleg nyilván fiú.  
Ez esetben is próbálkoztak gyűrűvel. Ha a gyűrű a cérnaszálon körkörösen mozgott, akkor leányt vár a mama.
Ha a kismama a savanyúságot, a csípős ételeket, a húst kívánta, akkor fiút várt a hit szerint, ha viszont a cukros, édes ételeket, akkor lányt. 
Ha egy kismama előtt leesett egy kendő, és azt középen csípve vette fel, akkor csak lánya lehetett.
Ha a terhesség megviselte a várandóst, akkor is fiút jósoltak. 
Megbízható következtetések persze nem voltak, de a sikeres jövőbelátások híre szépen elterjedt, ha pedig a jóslattal ellenkező nemű gyermek született, akkor azt meg tudták magyarázni valamivel. 
Sok étkezési szokás például átfedi egymást, Az édesség kívánása például lány utódra vall, de ha tortát kíván a kismama, arra azt mondták, hogy fia lesz. Ugyanígy a savanyúnál meg van a kettősség, tehát ha mégsem a várt utód született - a nemet jósló biztonságban lehetett... :)

Fotó: Fortepan/Wein Sarolta/részlet
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!