Hideggel érkezik a november...

Csak semmi pánik, volt már hidegebb!
Vasárnaptól lehűlés kezdődik, véget ér a vénasszonyok nyara, éjszaka már fagypont közelében lesz a hőmérséklet, nappal  pedig 10 fok körülire kúszik fel a hőmérő higanyszála.
Ez persze az igencsak meleg indián nyár után kellemetlenül hangzik, de hát mindjárt itt a november! És bizony ez a hőmérséklet, ami várható - egyáltalán nem különleges. Az sem különleges, hogy sarkvidéki hideg érkezik - hiszen ilyenkor ez a dolga.
Valamikor a nyolcvanas években volt egy olyan ősz, amikor novemberben napközben is olyan hideg volt a hőmérséklet, hogy az állatoknak kivitt meleg víz - kutya, macska - kiöntés után pár percen belül megfagyott.  
Október végén, november elején ez a normális hőmérséklet, ami most következik. 
És igazán nem lehet panasz, hisz szinte egész hónapban így fog mozogni a hőmérséklet, fagypont felett marad nappal-éjszaka egyaránt. Ez pedig azt jelenti, hogy melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál.
Már túl vagyunk a szeptemberen-októberen, régen ezek a hónapok is lényegesen hűvösebbek voltak. Szeptemberben, ahogy elkezdődött a tanév, igen nagy arányban az időjárás is elromlott, csúnya esős, szeles, hűvös lett. Szeptember hónap vége felé pedig megérkeztek a talajmenti fagyok. 
Úgyhogy nem lehet panaszunk...