Hájas kráfli, szerelmes levél

A hájas tésztát sokan szeretik, az elkövetkező disznótoros idény egyik alaptésztája.

Hozzávalók:
60-70 dkg liszt
2 átlagos tojás sárga
1 teáskanál 10 százalékos ecet
1 kis teáskanálnyi só
1 kis teáskanálnyi cukor
2 dl tejföl (20 %os)
fél kiló szatmári szilvalekvár, vagy kemény házi, vagy keményebb sárgabarack lekvár, sütőlekvár, esetleg Hitler-szalonna
40 dkg sertésháj, hozzá 10 dekányi liszt
tetejét megszórhatjuk porcukorral 
Megszitáljuk a lisztet, jöhet hozzá a tojássárga, só, cukor, hozzáadjuk az ecetet is, a tejföl, és annyi vizet adunk fokozatosan hozzá, hogy rétestészta keménységű, állagú tésztánk legyen. A rétestészta kicsit lágy.
Alaposan kidolgozzuk, régen még a nyújtódeszkához is csapkodták, hogy simuljon. Ha már szép sima, akkor a deszkán kinyújtjuk. 
A ledarált hájat összegyúrjuk a liszttel, és egyenletesen a kinyújtott tészta közepére halmozzuk. Körbe ráhajtjuk a tésztát, majd először a nyújtófával lenyomkodva kinyújtjuk. Megint hajtogatjuk, és utána pihentetjük. Lehet félóra is. Ilyenkor hideg helyre tesszük. 
Az a legjobb, ha ezt a műveletet háromszor ismételjük. 
Utoljára aztán kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle, és lekvárt rakunk a közepébe, átlósan hajtjuk, hogy kis háromszögeket kapjunk.
Előmelegített, forró sütőben sütjük, ha jól dolgoztunk szép, leveles lesz megnyílva.
A tetejét porcukorral szórjuk!