Ha Mama fánkot készített, mit vett elő hozzá?

Nyilván az alapanyagokat...-De azon kívül?


Három dolgot biztosan. 
Az egyik, az alapanyagokon kívül a fakanál volt. Régen, kézzel még véletlenül sem verték a fánkot. Mert a fánkot nem dagasztani, hanem verni kell. Ami persze lényegében ugyanazt jelenti, mint a dagasztás, de mégsem.

Mikor az ember fakanállal dolgozik, akkor valahogy nagyobb mozdulatokat végez. Nehéz ez a munka fakanállal, de valójában gyorsabban lehet dolgozni véle. 
A fánkot addig kell verni, míg nem szálasodik az edény szélétől, és míg hólyagosodni nem kezd. Ha ezt a munkát jól elvégezzük, akkor szinte biztos, hogy a tésztánk szalagos lesz.  Márpedig a minőségét - legalábbis ránézésre - szalagossága adja meg.
Aztán ott volt a vájling, ami nélkül régen nem kezdtek fánk készítésbe. Nem használtak tálat, se műanyagot, se fémet - csakis a vájling kellett. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy azt jól meg lehetett fogni, netán ha egyedül kellett dagasztani, akkor sem ugrált a dagasztásra használt edény. Másik ok, meg hogy nagy volt, és ezáltal a tészta vékonyabban állt benne, mint másban. Márpedig ha vékonyabb, akkor könnyebb dagasztani is a fakanállal.
A harmadik célszerszám a kis, fémből készült teaszűrő volt, méghozzá a porcukorhoz. Csakhogy akkoriban nem azért használtuk a cukorhoz, mert hogy lazábbá akartuk tenni, hanem ezzel a fém szűrővel valósággal reszeltük. 
Porcukorság ide, vagy oda - legtöbbször már a boltban vásárolt cukor is egy tömbben volt, ezt késsel szétfejtettük, volt, mikor a nagyi a kisebb darabokat a mozsár törte összébb, ha nagyobb darabokat választott le, akkor viszont szűrővel igyekezett porhanyóssá tenni a porcukornak nevezett darabos akármit. 
Mondjuk, valamit - valamiért, hisz régen nem volt benne csomósodásgátló adalék, de tényleg csak cukor íze volt. 
Most biztos, hogy nem panaszkodhatunk rá, bármikor használunk belőle, tökéletesen porhanyós, süteményekre ok, de egy kávéba, vagy más édesíteni valóba rakva van egy kis érdekes mellékíze. Nem rossz, csak más. És hát a sütésnél is másképp viselkedik, mint a kristály tesója. Biztos meg tudja valaki mondani, hogy ennek mi az oka, én viszont nem.

Fotó: Pinterest
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!