Együtt végzett Kalocsay Miklóssal, Ivánka Csabával - tragikusan korán távozott

Fiatalon, 53 éves korában elhunyt színészünk - szintén kitüntetés nélkül - Százhalombattán született 1951. január 28-án, és Budapesten hunyt el 2004. december 26-án.


Farády István amatőr színészként kezdte még a Belvárosi Irodalmi Színpadon Borbás Gabival, Trokán Péterrel, Zsolnai Júliával. Aztán úgy döntött, hogy megpróbálja a Színművészeti Főiskolát, és elsőre fel is vették. 
Vámos László osztályába került, ő látta meg benne a tehetséget. Osztálytársa volt többek között Egri Márta, Ivánka Csaba, Kalocsay Miklós, Kútvölgyi Erzsébet, Lázár Katalin...

Diploma után, 1973-ban Kecskemétre szerződött. Hősszerelmesként foglalkoztatták, egy rendkívül jó megjelenésű, jó tartású,  alkatú, különleges, selymes orgánumú, nyitott tekintetű színész volt. Ezért aztán szinte felkínálkoztak számára a hősszerelmes szerepek.  Ekkoriban legsikerültebb alakítása Schiller: Don Carlos címszerepe. 
Farády István ekkor ismerkedett meg Ruszt Józseffel, ő végül egész pályáját végig kísérte. Őt tartotta igazi mesterének.  1978-tól 4 éven át a Népszínházban dolgozott, majd 3 évig a Nemzeti Színház tagja volt. Aztán 1985-87 között Zalaegerszegen szerepelt.  Ezután Debrecen következett, majd 1991-ben úgy döntött, hogy szabad foglalkozású színész lesz, önállósul. Ekkoriban díszletet is tervezett, mégpedig a Jordán Tamás vezette Merlin Színházban. 

Kedvelt szereplő volt a Televízióban is, vezette a Színészmúzeum sorozatát. Hatalmas, idős színészek voltak vendégei. 
Sok Shakespeare darabban játszott, olyan darabokban lépett színre, mint Ibsen Kísértetekje, Shaw Tanner John házassága, Kesselring Arzén és levendulája, Jókai A kőszívű ember fiai színpadi adaptációja, Bródy Tanítónője, vagy Gogol A revizorja...
Tévéjátékokban is felltűnt, mint a Pirx kalandjai, A szerelem bolondjai, Katonák, Liszt Ferenc, Nyom nélkül, Kémeri...
Különleges orgánuma miatt Farády István kedvelt szinkronszínész is volt, a közönség talán a Starsky és Hutch sorozat eredeti szinkronjában Hutch megformálására emlékezhet a legjobban.
Immár 15 éve, 2004. december 26-án, 2 nappal Szenteste után hunyt el tüdőrák következtében..

Fotó: Port.hu, ujszo.hu,  szinhazszinesz.blogspot.com

Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!