Darunyak - diós, mákos süteményNem igazán kell magyarázkodni, miért hívják darunyakra. Sütéskor olyan hosszú, mint egy daru, vagy liba nyaka. Utána vágjuk nekünk megfelelő hosszúra. 
A darunyak egy - valójában - egyszerű sütemény, jellegében hasonlít a réteshez, de lényegesen könnyebb elkészíteni. Tölthetjük a dión, mákon kívül szatmári szilvalekvárral is, úgy is nagyon finom. 
Hozzávalók:
1/4 kg liszt
10 dkg vaj (valódi, nem margarin)
1 evőkanálnyi cukor (átlagos)
pici só
2 dl-nyi tejföl
2 tojásnak a sárgája
10 dkg sertészsír

Töltelékhez -
15 dkg őrölt dió,
vagy 15 dkg máj, esetleg szilvalekvár
10 dkg porcukor
2 tojás fehérje
Szétmorzsoljuk a vajat a lisztben, hogy szép egyenlő legyen, aztán hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a tojássárgákat, a porcukor, és szépen összegyúrjuk. Nem kell sokat bíbelődni, könnyű dolgozni vele. 
Nem kell pihentetni, kinyújtjuk lisztezett deszkán, két cipóra választva. A két cipót aztán levestészta vékonyságúra nyújtjuk, közben persze ha kell, akkor lisztezve.  Úgy nyújtsuk, hogy a deszkán legyen egy abrosz, azt lisztezzük, azon nyújtsuk, mert a feltekerés könnyebb lesz. 
Mikor már nagy és vékony, akkor megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, mint a rétesnél,  és liszttel megszórjuk, majd feltekerjük az abrosszal, 6 darabba elvágjuk, és ezeket egyenként lisztezve tepsi nagyságúra kinyújtjuk ismét. 
Mehet bele a töltelék, a tojások habját felverjük, aztán belerakjuk a cukrot, aztán hozzákeverjük a darált diót, vagy mákot. Ezt rakjuk a tészta egyik szélére végig, a töltelék hatodrészét beletéve. Utána pedig az abrosszal feltekerjük, kikent tepsibe rakjuk őket, és előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük őket. 
Jó még melegen leszórni porcukorral, jobban rajta marad. 
Ha kemény szilvalekvárt rakunk bele, akkor a tojás hab fölverése fölösleges.
Fotó: Youtube,Ízőrzők
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!