Csülökpörkölt túrós csuszával

A csülökpörkölt sokak kedvence, bár nem egy diétás étel. Túrós csuszával meg éppen nem, de nagyon-nagyon finom...



Hozzávalók:
1 szép hátsó csülök
1 nagy fej vöröshagyma 
1 evőkanál zsír 
színhús 1 kg-onként 1 evőkanál só
színhús kilogramonként 1 evőkanál paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt bors
1 szép nagy paprika
1-2 kisebb paradicsom
25-30 dkg füstölt kenyérszalonna
fél kg túró
1/2 kg csuszatészta
2-3 dl tejföl
A csülköt szépen kicsontozzuk, és felkockázzuk. Elkészítjük a pörköltalapot. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, a fokhagymát is apróra vágjuk. A megtisztított paprikát, paradicsomot is kockázzuk, aztán először a hagymát, majd a többi összetevőt is megfuttatjuk. Amint a hagyma már üveges, hozzá lehet adni a húst. Kicsit kavargatjuk, hogy befehéredjen, aztán hozzáadjuk a fűszereket.  Minél kevesebb vizet adunk hozzá, annál jobb, zamatosabb lesz.  Fedő alatt készítve mindig csak annyi vizet adjunk hozzá, amennyi feltétlenül szükséges. 1,5-2 óra alatt tötyögve elkészül. Az a lényeg, hogy jó puha legyen, szaftja pedig ragacsos.
A szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk, aztán kockázzuk, és szépen kisütjük. 
Kifőzzük sós, forró vízben a csuszatésztát, aztán ha megfőtt, akkor leszűrjük. Leöntjük a szalonna zsírjával, és összekeverjük - ha nem akarjuk túl zsírosan, akkor helyette egy kicsi olajat tegyünk rá. 
Belekeverjük a tésztába a túrót, tűzálló tálba tesszük, és megszórjuk a szalonna tepertővel. Berakjuk előmelegített sütőbe, és nagyjából 20 percig sütjük, hogy kicsit piruljon a teteje. 
Étkezéskor tejföld adunk hozzá, mellé pedig csülköt szedünk.