Csülkös-velős pacal

A pacalt sokan imádják, de legalább annyian idegenkednek tőle. Mindenesetre ez a turbózott változat fogyasztásakor mindenki találhat benne olyan finomságot, amit szívesen fogyaszt. Hatalmas kalória tartalmú, nem igazán minden nap fogyasztható étel.
Hozzávalók:
50 dkg zsír
4 kg marhapacal
egy szép, nagyjából 2 kilós sertéscsülök
1 kilós füstölt csülök
70-80 dkg velő
1,5 kg vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma
1/2 kg paradicsom
1/2 kg paprika
1-2 cső csípős paprika
1/2 l száraz vörösbor
só - kiló húsonként 2 dkg
1-2 teáskanálnyi fekete bors
1-2 teáskanálnyi majoránna
1-2 teáskanálnyi fehérbors
2-3 teáskanálnyi őrölt köménymag, de lehet több is
5-6 babérlevél
5-6 evőkanálnyi őrölt paprika

A csülköt és a füstölt csülköt kicsontozzuk, és felkockázzuk, ha vastag a bőre a füstölt csülöknek, akkor azt a részt kivágjuk. 
A vöröshagymát felkockázzuk, a paprikát, paradicsomot előkészítjük. A fokhagymát is felkockázzuk.
Felmelegítjük a zsírt,   és belerakjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Az egészet üvegesre pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az őrölt paprikát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és visszarakjuk egy kicsit "lecsósodni".  Nagyjából tötyög egy negyedórát, belerakjuk a csülökhúsokat, és a fűszereket, csípőspaprikát. Mikor összerotyogott, jöhet a pacal, és ekkor öntjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az edényben lévőket.  A vége fele nagyjából másfél óra múlva hozzáadjuk a vörösbort, aztán mehet bele a tisztított velő.
Az egészet főzzük még nagyjából 20 percet, aztán meg kell kóstolni, hogy valamilyen fűszerből nem kell-e még bele. 
A legfinomabb kenyérrel, de krumplival is tökéletes.