Almafánk

Van almás palacsinta - miért ne lehetne almafánk is. Alma, fahéj, cukor - karöltve járnak, tökéletes elegyet alkotnak.
Hozzávalók: 
2 dl ej
1 teáskanálnyi cukor
5 dkg élesztő
3/4 kg liszt
10 dkg cukor
1 csapott evőkanálnyi só,
4 tojásnak a sárgája
1/2 dl olaj, 
1-2 dl tej a dagasztáshoz
1 vaníliás cukor
5-6 db alma
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
a sütéshez olaj
megszóráshoz porcukor és fahéj
Az alapanyagok langyosak legyenek, ez fontos. A tejbe belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.  
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleöntjük a felfutott élesztőt, cukrot, sót, tojások sárgáját, és még a vaníliás cukrot, és tej adagolásával bedagasztjuk a tésztát. 
Jó, ha dagasztás közben hozzáadunk egy kis olajat is, így sütés közben nem fog felszívni magába zsiradékot. Jó alaposan kidolgozzuk, lehetőleg fakanállal. 
Aztán az almákat megmossuk, levágjuk a héjat, majd lereszeljük a nagyfokú reszelőn. 
Jó alaposan kinyomjuk a levét - kiváló üdítő lesz belőle, és a lereszelt, kinyomkodott almát belekeverjük a tésztába.  Adjunk hozzá egy kis fahéjat megint. 
Ha már szép a tészta, akkor lerakjuk kicsit pihenni.
Közben felmelegítjük az olajat, és amikor már megkelt duplájára a tészta, akkor  olajba mártott kanállal szaggatjuk a forró olajjal. Mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük, majd még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk, vagy megszórjuk vele.