A múlt század egyik legnagyobb hatású zenésze lett


Furcsa kimondani, ezelőtt 79 évvel, 1940. október 9-én Liverpoolban  megszületett egy kisfiú, aki a század egyik legnagyobb hatású zenésze lett. Énekes volt, zeneszerző gitáros, mégpedig a The Beatles gitárosa. Ő John Winston Lennon, akit egyszerűen John Lennonként ismerünk.  Nagy hatással volt a rockzene fejlődésére, immár komolyabb témákat érintve, politikai üzeneteket közvetítve általa. 

Dalai emberiek voltak. Hol az öröm, hogy a bánat, szomorúság, hol a boldogság, vidámság, hol pedig a szomorúság, vagy akár düh uralkodott bennük. Dalaiban "saját magát" dolgozta fel, azt amit gondolt, azt amit átélt, azt, amit szeretett volna elérni, és kimondva általa véleményét is a világról.  Új stílust hozott be barátjával, Paul McCartneyval, ők ketten hatalmas hatással voltak a XX. századi könnyűzenére, új stílusok alapjait letéve. 
Lázadó, kritikus, igazságkereső alkat volt, intelligens, és kesernyés humorú, ironikus. 
Volt egyrészt a zenei karrierje, de emellett festett, és aktív békeharcos is volt. 
Az évezred elején beválasztották a múlt század legnagyobb britjei sorába, ekkor már 22 éve halott volt. Ráadásul az előkelő 8. helyre. 
Zenét szerető, de aktívan csak módjával gyakorló családba született, apja, aki hajópincér volt idővel elhagyta őket.  Anyja ekkor döntött úgy, hogy testvérére, a fiú nagynénjére bízza a gyermeket, mert ő ellátni képtelen. Tartotta vele a kapcsoaltot, találkoztak, még bendzsón is megtanította játszani. . Innentől Mandiphsben élt.  Lennon nagyapja, nagyanyja ír volt, édesanyja pedig walesi. 
Édesanyja néhány nappal 18. születésnapja előtt meghalt, baleset áldozata lett. Innentől barátsága Paul McCartney-bal elmélyült, hisz ő is elveszítette édesanyját még 14 éves korában. 

Ekkor már jól tudott rajzolni, bekerült a College of Art-hoz, későbbi feleségével is itt találkozott. 
Nem tetsszett neki az iskola, utálta a fegyelmet, és a rock felé fordult. Követte Elvis, Chuck Berry, Buddy Holly munkásságát, aztán úgy döntött, hogy saját zenekart alakít, először még iskolai zenekarként. Csatlakozott hozzájuk Paul McCartney, és George Harrison is. Néhány névváltoztatás után aztán Buddy Holly  és zenekarának emlékére felvették a The Silver Beetles nevet - hisz a Crickets, Boddy Holly zenekarának neve tücskök-et jelentett, ők pedig ennek alternatívájaként a beetles - bogarak elnevezés mellett tették le voksukat. 

Ő lett az együttes vezetője. 
Legemlékezetesebb, korszakalkotó dala az 1975-ös Imagine...
Dalai, díjai szinte felsorolhatatlanok...
Értelmetlen halála máig felfoghatatlan...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!