Tudtad, hogy a telefonközpontos bizalmi állás volt?


Eleinte telefonközpontosnak csak nőket vettek fel, később aztán elterjedt, hogy látássérülteket alkalmaztak, főleg vállalati központosoknak. 
A gyárakban, intézményekben mindenki ismerte őket, általában megbízható embereket vettek fel, hisz akár minden beszélgetést hallhattak. Márpedig a gépírónőtől a takarítón keresztül egészen a vezérigazgatóig intézményen belül, és persze kifele is telefonált, akár valamelyik minisztériumba is...
Részint diszpécseri, részint pedig kapcsolói munkát láttak el. Fontos volt a jó kommunikáció, és a gyorsaság is. 
Volt egy pult, rajta egy faliszekrény, lényegében ez volt a telefonközpont közismert része. 
Akkoriban még nem voltak tárcsás készülékek, hanem azok a bizonyos tekerős-kurblisok. Ha valaki telefonálni akart, akkor azt megtekerte párszor, ezt a központban érzékelték, és abba az aljazatba dugták a csatlakozó egyik végét. Közben persze bejelentkezett a központos, és megkérdezte a hívó féltől, hogy kivel szeretne beszélni. 
Mikor aztán ezt megtudta, akkor a bizonyos zsinór másik csatlakozóját a hívott félhez tartozó aljazatba dugta, ezzel felcsengette őt. Általában kivárta, míg bejelentkezik az illető, és akkor jelezte, hogy keresik, és hogy kezdjék el a beszélgetést.  Ha befejezték a beszélgetést, akkor általában a hívó fél ismét megtekerte a kurblit, ezzel jelezve, hogy a beszélgetésnek vége, meg lehet szakítani a vonalat. Akkor a központos bontotta a hívást. 
Egy telefonközpontban dolgozó általában 200 vonalat kezelt, egy vállalati pedig annyit ahány mellék volt, talán valamivel kevesebbet. 
A hetvenes években vállalatoknál még ez a fajta központ működött, nagyvárosokban már kezdett elterjedni az automata központ, kisvárosokban még a nyolcvanas évek elején is előfordult a kurblis rendszer.
Végül a nyolcvanas évekre megszűnt létezni a telefonközpontos szakma - a szó klasszikus értelmében. 
A mai telefonközpontosok már inkább diszpécserek, más a feladatkörük mint az akkori kezelőknek.  - Ők még kattogó-csattogó, gépolaj szagú központokban  dolgoztak...

Fotó: Pinterest